Tai vienas privalomų mano ruošinių žiemai. Netgi reikalauju – pabandykite. Per vasarą gaminu kokį 20 kartų (tiesiog vakarienei) ir žiemai pasiruošiu irgi daug. Vieną kartą pabandykite ir suprasite „kam tiek“.
– Baklažanai – 2 kg
– paprika – 400 g
– svogūnai – 800-900 g
– aliejus – 140-150 ml
– pomidorų pasta – 100 g (2 valgomieji šaukštai su kaupu)
– česnakai – 4-5 skiltelės
– druska – 2 arbatiniai šaukšteliai
– cukrus – 1 arbatinis šaukštelis
– 9% actas – 2 arbatiniai šaukšteliai
– juodieji pipirai – pagal skonį
Kaip gaminti:
Baklažanus plaunu, dedu į skardą, įkaitinu. Šalia dedu paprikas. Jas irgi kepsiu. Daržoves kepti, žinoma, galima ir kepsninėje (su dūmo aromatu ikra gaunasi dar skanesnė!)
Tačiau aš dažniau naudoju įprastą orkaitę. Kepu 200 laipsnių temperatūroje. Paprikas išimu iš orkaitės po kokių 20 minučių ir iškart dedu į maišelį (taip paskui lengvai nusiima odelė).
Baklažanai gatavi dar po 10 min. Taipogi „užkloju“, kad pagaruotų. Aš uždengiu folija ir palieku 20 min. Arba galima perdėti į puodą ir uždengti dangčiu.
Arba vėlgi naudoti maišelį. Baklažanai taip po to lengvai lupasi. Šiai ikrai visada nulupu baklažanų odelę! Norite odelę palikti – palikite. Bet tai jau gausis ne ta ikra, apie kurią aš čia pasakoju.
Papriką ir baklažanus galima iškepti iš anksto. Aš dažnai taip ir darau. Vakare iškepu, o ryte jau gaminu ikrą.
Nuluptas daržoves (žinau, kad baklažanas – tai uoga, bet visiems įprasta vadinti jį daržove) supjaustau nelabai smulkiai.
Į prikaistuvį storu dugnu pilu aliejų ir dedu svogūnus. Svogūnų reikia daug. Nemažinkite jų kiekio recepte!
Apkepu juos iki minkštumo. Tai maždaug 10 min. Ir paskui dedu pomidorų pastą. Būtent pomidorų pastą, o ne pomidorus! Su pomidorais – tai jau kitas receptas! Pasta, žinoma, turi būti be jokių priedų, tokių kaip krakmolas.
Troškinu svogūnus su pomidorų pasta 2-3 minutes ir dedu į prikaistuvį papriką (kartu su sultimis, be sėklų) ir baklažanus. Permaišau ir troškinu ant vidutinės ugnies dar 5 min.
Paskui dedu juoduosius pipirus, druską, cukrų, smulkintą česnaką ir actą. Actą naudoju 9%.
Permaišau ir troškinu ant vidutinės ugnies dar 10 min. Jei ikrą gaminu tiesiog vakarienei, tada acto nepilu. O ir cukraus galima nedėti. Tačiau jei ruošiu žiemai, tada geriau viską padaryti kaip recepte.
Karštą ikrą išdėlioju į sterilizuotus stiklainius. Užsuku švariais dangteliais, apverčiu, užkloju ir taip palieku parai. Paskui išnešu į šaltą vietą saugojimui.
Jei rūsio nėra ir šaldytuve neužtenka vietos, stiklainius su ikra sterilizuoju 20 min. Ir viskas, tada galima laikyti ir virtuvės spintelėje iki sekančios vasaros ir net ilgiau.
Ant puodo dugno būtinai dedu rankšluostį. Vandens pilu iki stiklainių susiaurėjimo. Dangtelius iškart uždarau negalutinai.
Išimu stiklainius iš verdančio vandens, užsuku dangtelius, apverčiu, užkloju kol pilnai atauš.
Pabandykite – tikrai nepasigailėsite!
Visas svetainės turinys priklauso autoriams. Visos teisės apsaugotos.
Mūsų tinklalapyje talpinami tik pramoginio pobūdžio straipsniai, surinkti iš visos planetos. Tinklalapio redakcija neatsako už duomenų tikslumą ir aktualumą.
Kai kuriuose straipsniuose gali būti netikslių rekomendacijų ir patarimų, galinčių suklaidinti, todėl būtinai pasikonsultuokite su to profilio specialistu, prieš išbandydami.