Ingredientai:
– grybai 1,5 kg
– druska 90 g
– krapų skėtukai 3 vnt
– pipirų žirneliai 10 vnt
– gvazdikėliai 10 vnt
– aliejus 4 valgomieji šaukštai
Paruošimas:
1. Ūmėdes, paberžius, grūzdus nuvalau nuo šakelių, lapelių, purvo. Pjaustau juos gana dideliais gabalėliais. Dedu į dubenį. Valydama šiuos grybus aš jų neplaunu, nes plaunant jie pasidaro slidūs ir krenta iš rankų. Patogiau perrinkinėti sausus grybus, juolab kad paskui aš juos perplausiu ne kartą.
2. Toliau laukia grybų mirkymo procesas. Tai būtina tam, kad iš grybų pasišalintų pienas, kuris yra visose ūmėdėse, grūzduose, paberžiuose ir pan. Aš mirkysiu grybus 12 val. Pilu į dubenį su grybais šaltą vandenį ir palieku kambario temperatūroje. Kas 4-5 valandas keičiu vandenį, tuo pačiu perplaunu grybus. Naktį, žinoma, nesikeliu, todėl vandens keitimo laikas pailgėja.
3. Po 12 valandų kruopščiai perplautus ir išmirkytus grybus perdedu į švarų puodą.
4. Pilu vandenį taip, kad grybai būtų pilnai padengti. Dedu puodą ant vandens.
5. Užvirinu grybus. Užvirimo metu išsiskirs didelis kiekis gana nešvarių putų. Jas visas reikia nuimti šaukštu. Nuimti tol, kol jos nustos išsiskyrusios.
6. Po užvirimo verdu grybus 20 min. Po to pilu į kiaurasamtį ir dar kartą perplaunu tekančiu vandeniu. Leidžiu vandeniui nutekėti, paskui perdedu juos į švarų puodą. Dedu gvazdikėlius, juodųjų pipirų žirnelius, beriu druską. Permaišau. Jei turite kitą grybų kiekį, sūdymo proporcijos labai paprastos. 1 kg šviežių grybų reikia 60 g druskos.
7. Ant grybų dedu krapų skėtukus ir stiebelius.
8. Uždengiu grybus tinkamo dydžio lėkšte. Lėkštė turi būti mažesnė už puodą, kad slėgtų grybus. Būtina uždėti presą. Viršuje dedu stiklainį su vandeniu (pas mane 2 l stiklainis). Visą konstrukciją dedu į šaldytuvą 2 savaitėms. Šlapi grybai išskiria pakankamai daug skysčio ir sūdosi savo sultyse.
9. Praėjus šiam laikui išdėlioju grybus į švarius stiklainius. Man jie tilpo į du 0,5 l stiklainius. Į kiekvieną stiklainį pilu po 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Užsuku dangtelius.
Sūdyti grybai paruošti. Laikyti stiklainius su grybais reikia tamsioje vėsioje vietoje ne daugiau 10-12 mėn.