Ingredientai:
– miltai 280 g
– sviestas 100 g
– cukrus 140 g
– kiaušinių tryniai 2 vnt
– druska 1 žiupsnis
– citrinos žievelė 1⁄2 vnt
– vanilinis cukrus pagal skonį
– kepimo milteliai 1 arbatinis šaukštelis
– obuoliai 500 g
– cukrus įdarui pagal skonį
– kukurūzų krakmolas 1 valgomasis šaukštas
– maltas cinamonas pagal skonį
– kiaušinio baltymas 2 vnt
– druska 1 žiupsnis
– citrinos rūgštis 1 arbatinis šaukštelis
– cukrus kremui 2 valgomieji šaukštai
Paruošimas:
– Sviestą iš anksto išimkite iš šaldytuvo, kad suminkštėtų. Atsargiai atskirkite baltymus nuo trynių. Trynius dėkite į gilų indą, berkite cukrų ir žiupsnelį druskos. Berkite truputį citrinos žievelės ir vanilinio cukraus. Suplakite trynius mikseriu į vienalytę masę. Dėkite suminkštėjusį sviestą, dar kartą suplakite, pilnai ištirpindami sviestą tryniuose.
– Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais, išsijokite. Miltus sumaišykite su
pagrindiniu mišiniu.
– Iš pradžių maišykite mišinį šaukštu, paskui rankomis pertrinkite į smulkius trupinius. Biri tešla gatava.
– Paruoškite įdarą. Nulupkite obuolius, išpjaukite šerdelę. Minkštimą smulkiai sutarkuokite, leiskite pastovėti 5 minutes, kad vaisiai išleistų sultis. Obuolių drožlių sultis nuspauskite, dėkite cukrų ir krakmolą, permaišykite. Aromatui galima įberti šiek tiek cinamono.
– Apvalios kepimo formos dugną ir šonus sutepkite sviestu. Vidun pilkite pusę sausos tešlos.
– Toliau dėkite visą obuolių įdarą, išlygindami jį po visą paviršių.
– Ant obuolių masės berkite antrą tešlos dalį.
– Ruošinį pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių, kepkite 30 min.
– Per tą laiką paruoškite morengą. Baltymus supilkite į sausą aukštą indą, plakite mikseriu, kol susidarys purios putos. Įberkite žiupsnį druskos, skonio subalansavimui įpilkite 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių. Plakite baltymus, kol jie pasidarys standūs ir laikys formą.
Pyragą išimkite iš orkaitės, viršuje šaukštu dėkite morengą, formuodami raštus.
– Vėl pašaukite pyragą į orkaitę 10 minučių, kad viršutinis sluoksnis iškeptų.
Gatavą pyragą supjaustykite porcijomis, patiekite.
Gero apetito!