Ingredientai:
Tešla:
- kiaušinis – 1 vnt
- druska – 1 arbatinis šaukštelis
- vanduo (70 laipsnių) – 300 ml
- miltai – 500 g
Sutepimui:
- sviestas – 150 g
- aliejus – 100 ml
Įdaras:
- žalumynai – bet kokie
- cukraus pudra
Paruošimo būdas:
Pradėsime gamybą, žinoma, nuo tešlos. Į išsijotus miltus (čia pas mane 500 g) beriame 1 arbatinį šaukštelį druskos, įmušame 1 kiaušinį ir palaipsniui supilame 300 ml vandens.
Vanduo turi būti karštas, bet ne verdantis (apie 70 laipsnių).
Užmaišome tešlą rankomis, ji gana greitai susisuka į vientisą kamuolį. Gaunasi labai minkšta, gali net truputį lipti prie rankų, tačiau miltų daugiau neberiame. Dedame ją atgal į dubenį, kuriame maišėme, uždengiame plonu rankšluosčiu ar maistine plėvele ir paliekame ant stalo 20-25 min.
Šiandien pas mane bus 2 rūšių paplotėliai – su žalumynais ir saldūs su cukraus pudra.
Žalumynus paprasčiausiai susmulkiname.
Taip pat iš karto paruošiame sviestą, kuriuo sutepsime duoną. 150 g sviesto ištirpiname, pilnai ataušiname ir pilame į jį 100 g aliejaus. Permaišome.
Tešla gatava. Stalą pabarstome miltais, dedame tešlos rutulį ir dalijame jį į 4 lygias dalis.
Kiekvieną gabalėlį suapvaliname, dedame ant stalo krašto ir uždengiame maišeliu, kad tešla neapdžiūtų.
Kiekvieną tešlos rutuliuką iškočiojame į ploną lakštą, ne daugiau 2 mm storio. Esant būtinybei po tešla paberiame miltų, kad neliptų prie stalo. Kai kuriose vietose tešla gali net persišviesti.
Dabar iškočiotą tešlą sutepame riebalų mišiniu. Pabarstome smulkintais žalumynais ir uždengiame antru iškočiotu lakštu.
Kadangi tešla labai elastinga, ją atsargiai galima ištempti iki jums reikalingo dydžio, kad dviejų lakštų kraštai būtų vienodi.
Imame peilį ir supjaustome visą lakštą vienodo pločio juostelėmis.
Susukame pirmąją juostelę į vyniotinį. Dedame jį ant antrosios juostelės ir suvyniojame. Kad gautume vieną paplotėlį, mums reikia susukti į vyniotinį 3-4 juosteles.
Saldžius paplotėlius darome taip pat – plonai iškočiojame du lakštus, pirmą sutepame riebalų mišiniu ir pabarstome cukraus pudra. Mūsų vyniotiniai gatavi.
Dabar ant miltais pabarstyto stalo paeiliui iškočiojame kiekvieną vyniotinį.
Sluoksniuotos tešlos paruošimo būdas Turkijoje, kaip matote, neilgas ir nesunkus, čia nėra daugybės sluoksniavimų, kočiojimų, šaldymų. Viskas daroma gana greitai ir paprastai.
Taigi, pilame į keptuvę riebalų mišinį ir dedame paplotėlį. Apkepame iš abiejų pusių iki geltonumo ant vidutinės ugnies. Paplotėlius apverčiame kelis kartus, kad tolygiai apkeptų.
Toliau vėl pilame riebalus ir dedame sekantį paplotėlį. Tokiu būdu kepame visus 4 paplotėlius.
Jei tarp saldžių paplotėlių sluoksnių įdėsime smulkintų riešutų, skonis labai primins baklavą.
Nesaldžius paplotėlius aš mėgstu valgyti rytais su kava, taip pat jie idealiai papildo pirmus patiekalus, yra puikus užkandis. Man patinka variantas ant paplotėlio uždėti gabalėlį brinzos ar fetos ir džiovintų pomidorų. Gaunasi taip skaniai, kad sunku žodžiais nusakyti.