Gata – tai tradicinis armėnų pyragaitis, kurį gamina ir šventiniam, ir kasdieniam stalui. Į įdarą siūlome įdėti lazdyno riešutų: su jais kepinių skonis taps sodresnis. Vietoj lazdyno riešutų galima naudoti bet kokios kitos rūšies – žemės, graikinius arba anakardžio.
Sudedamosios dalys:
- 1 arb. š. kepimo miltelių,
- 1 arb. š. vanilinio cukraus,
- 1 valg. š. pieno,
- 0,5 stiklinės cukraus,
- 150 g sviesto,
- 1 kiaušinio trynys,
- cinamono pagal skonį,
- 150 ml fermentuotas Kaukazo pienas (maconi),
- 100 g lazdyno riešutų,
- 1 žiupsnelis druskos,
- 2 stiklinės miltų,
- džiovinto kardamono pagal skonį.
Gaminimas
Tešlai sumaišyti 1,5 stiklinės miltų, valgomąjį šaukštą cukraus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų.
Įdėti atvėsintą sviestą.
Rankomis susmulkinti į trupinius.
Įpilti fermentuotą Kaukazo pieną (macioni).
Užmaišyti tešlą rankomis, padaryti iš jos rutulį, apvynioti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą 30 min.
Riešutus pakepinti ant sausos keptuvės.
Tada susmulkinti maišytuve.
Įdarui sumaišyti cukrų, pusę stiklinės miltų ir vanilinį cukrų.
Įdėti atvėsintą sviestą.
Pertrinti rankomis. Jei lauke karšta, įdarą įdėti į šaldytuvą.
Ištraukti atvėsusią tešlą ir padalinti į dvi dalis.
Plonai iškočioti.
Ant tešlos iš pradžių uždėti įdarą, o paskui riešutus.
Susukti į standų vyniotinį.
Vyniotinį supjaustyti gabaliukais.
Pyragėlius išdėlioti ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi.
Dubenėlyje išplakti trynį ir šaukštą pieno. Pyragėlius patepti šiuo mišiniu.
Iškepusius pyragėlius atvėsinti. Pyragėlius kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25 min.
Skanaus!