Braškės yra gležnos ir gana kaprizingos uogos. Šaldant braškes reikia atsiminti keletą taisyklių:
– Braškes geriau užšaldyti iškart po derliaus nuėmimo (2-3 val.). – Prieš šaldant naminių braškių patartina neplauti. Nusipirktą teks nuplauti, tačiau tai daryti reikia labai atsargiai. Neplaukite braškių kiaurasamtyje po tekančiu vandeniu, galite jas sugadinti.
– Geriau šaldyti vėlyvųjų ar remontantinių veislių braškes, nes jos ilgiau bus šviežios. Prieš šaldant braškių nereikia barstyti cukrumi, turi pajusti natūralų uogų skonį.
– Jei ketinate šaldyti visas braškes, nenupjaukite kotelių. Be kotelių braškės „plauks“, greitai išskirs sultis.
– Šaldykite visiškai sausas uogas. – Braškes geriausia šaldyti plastikiniuose induose: indeliuose ar šaldymo maišeliuose.
– Uogos nepakenčia pakartotinio užšaldymo. Todėl iš karto supakuokite braškes dalimis. Padarykite tokias porcijas, kad porciją panaudotumėte vienu kartu.
Kaip šaldyti braškes žiemai:
Išdėliokite braškes ant kepimo popieriaus, bet geriau ant lentelės, kad jos nesiliestų, ir padėkite į šaldiklį ar šaldytuvo kamerą.
Palikite ten, kol sušals iki kietumo.
O tada sušalusias braškes sudėkite į sandarius maišelius ar plastikinius indus ir palikite šaldiklyje, tik ne ilgiau kaip 12 mėnesių.
Braškės pilnai atšyla per 2-3 valandas. Tik šviežios braškės yra ne tik vitaminų, bet ir kitų organizmui reikalingų medžiagų šaltinis.