Štai ko jums prireiks agurkų sūdymui:
2 kg šviežių agurkų
3 krapų žiedynai
1 didelis krieno lapas
4 česnako skiltelės
3 juodojo pipiro žirneliai
5 juodojo serbento lapeliai
1 arbatinis šaukštelis garstyčių miltelių
1 l vandens
100 g druskos
maistinė soda – stiklainių plovimui
Iš pradžių reikia paruošti stiklainius. Išplaukite stiklainius maistine soda ir gerai perskalaukite šaltu vandeniu. Kruopščiai nuplaukite agurkus, galiukų nenupjaukite. Nuplaukite krienų ir serbentų lapus, krapus. Česnakus nulupkite, krienų lapus suplėšykite rankomis. Štai ką daryti toliau:
1. Stiklainių dugne išdėliokite krienų ir juodųjų serbentų lapus, krapus, juoduosius pipirus ir česnaką.
2. Paskui dėkite į stiklainį agurkus – kaip galima tankiau.
3. Vandenį puode truputį pašildykite, kad jame pilnai ištirptų druska.
4. Paruoštu sūrymu užpilkite agurkus iki pat viršaus, viršų pabarstykite garstyčių milteliais.
5. Stiklainius uždenkite dangteliais, po jais dėkite lėkštutes, kur nutekės nereikalingas skystis.
6. Palikite agurkus 5 dienas, kad gerai įrūgtų.
7. Jūs sužinosite, kad jie gatavi, kai pamatysite ant agurkų apnašas. Drumzlinas sūrymas turi pasidaryti skaidresnis.
8. Nupilkite kaip galima daugiau sūrymo, užpilkite agurkus tekančiu vandeniu, paskui vėl nupilkite, kad pašalintumėte visas nuosėdas.
9. Dar kartą užpilkite agurkus šaltu vandeniu iki pat viršaus. Tarp agurkų neturi būti jokių burbuliukų, kitaip prasidės rūgimo procesas.
10. Uždenkite stiklainius dangteliais ir užsukite, apversti užsuktų stiklainių nereikia.
11. Laikas nuo laiko reikia žiūrėti, ar neišsipūtė dangteliai. Jei tai nutiko, atidarykite stiklainį, įpilkite vandens ir vėl uždarykite. Patiekti konservuotus agurkus po 2 sav. nuo uždarymo. Gero apetito!