Tkemali – gruziniškas saldžiarūgštis padažas, idealiai tinkantis bet kokiai mėsos rūšiai, kokiu būdu ją beparuoštumėte. Tradiciškai jis gaminamas iš rūgščių slyvų rūšių, o taip pat dygiųjų slyvų. Aš noriu jums pasiūlyti tkemali variantą iš slyvų, kadangi dygiųjų slyvų ne visada galima greitai rasti. Pagal šį receptą jis gaunasi tirštas, jo skonis rafinuotas, saldžiarūgštis, niekuo ne blogesnis, nes padažo su dygiosiomis slyvomis.

Ingredientai

  • švieži krapai
  • aliejus 2 valgomieji šaukštai
  • cukrus 150 g
  • vanduo 70 ml
  • šviežias bazilikas 20 g
  • chmeli suneli prieskoniai 8 g
  • šviežios petražolės 20 g
  • šviežia kalendra 1 pundelis
  • slyvos 1,5 kg
  • aitrusis raudonasis pipiras 2 vnt
  • česnakas 1 galvutė
  • druska 1 valgomasis šaukštas

Paruošimas

Slyvas gerai nuplauname.

Dedame slyvas į kazaną, pilame vandenį, statome ant nedidelės ugnies, troškiname po sandariai uždarytu dangčiu.

Tuo metu galima užsiimti žalumynais. Žalumynus ir pipirus gerai nuplauname, lupame česnaką.

Kai slyvos pradės išskirti sultis, padidiname ugnį ir užviriname, paskui mažiname ugnį ir troškiname slyvas kol pilnai išvirs, dangčio nedengiame. Periodiškai pamaišome mediniu šaukštu (arba mentele).

Pipirų sėklas išimame, pjaustome kartu su žalumynais, česnaką išspaudžiame.

Slyvos suverda beveik visiškai. Tam man išėjo apie 30 min.

Pertriname slyvų tyrę per sietelį.

Lieka tik kauliukai.

Supilame tyrę atgal į kazaną.

Dedame žalumynus, pipirus, česnaką, chmeli suneli prieskonius, permaišome.

Dedame cukrų ir druską, galima iškart visko neberti, padažui užvirus paragauti ir įdėti cukraus ar druskos pagal skonį.

Troškiname padažą 20-30 min, pamaišant.

Nuimame nuo ugnies ir smulkiname blenderiu. Padažas gaunasi tirštas.

Dedame ant ugnies ir dar kartą užviriname.

Karštą padažą išpilstome į sterilius stiklainius, uždengiame šiltu pledu ir leidžiame padažui ataušti. Iš nurodyto ingredientų kiekio man išėjo truputį daugiau nei 1 l padažo (du stiklainiai po 550 ml).

Skanus, aromatingas tkemali padažasiš slyvų tiks bet kokiai mėsai, daržovėms ir garnyrui.

Gero apetito!

Bonusas

Visas svetainės turinys priklauso autoriams. Visos teisės apsaugotos. Mūsų tinklalapyje talpinami tik pramoginio pobūdžio straipsniai, surinkti iš visos planetos. Tinklalapio redakcija neatsako už duomenų tikslumą ir aktualumą. Kai kuriuose straipsniuose gali būti netikslių rekomendacijų ir patarimų, galinčių suklaidinti, todėl būtinai pasikonsultuokite su to profilio specialistu, prieš išbandydami.

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/sketislt/data/www/sketis.lt/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353