Ingredientai 25×35 cm formai:
– bulvės – 500-600 g
– mėsos faršas – 400 g
– svogūnai – 300 g
– paprikos – 300 g
– česnakas – 2 skiltelės
– vanduo – 120 ml
– aliejus – 60 ml
– pomidorų padažas – 70-80 g
– sūris – 160-180 g
– druska, pipirai, kalendra – pagal skonį
Kaip paruošti:
Supjaustyti svogūnus pusžiedžiais ir pasūdyti pagal skonį. Svogūnų galima imti ir tiek, kiek nurodyta ingredientuose, ir daugiau nurodyto kiekio. Tai daroma pagal pageidavimą.
Paskui truputį paspaudyti svogūną rankomis, kad jis pasidarytų truputį minkštesnis ir išskirtų sultis.
Išdėlioti svogūnus skardoje ir tolygiai paskirstyti. Tepti skardos aliejumi nereikia.
Toliau smulkiai supjaustyti papriką. Papriką galima imti skirtingų spalvų, kad patiekalas atrodytų dar ryškesnis.
Padalinti paprikas per pusę.
Vieną pusę dėti į mėsos faršą ir išspausti į faršą česnaką.
Pasūdyti, berti pipirų ir bet kokių prieskonių pagal skonį. Recepte naudojama kalendra.
Sumaišyti faršą kaip kotletams.
Ir suformuoti gana nemažus kukulius. Iš nurodyto ingredientų kiekio jų turi gautis 11-12 vnt.
Dėti kukulius ant svogūnų, esančių skardoje.
Toliau stambiai sutarkuoti bulves ir sudėti į atskirą dubenį. Bulvių perplauti ir nuspausti nereikia.
Į bulvių dubenį dėti atidėtą pusę paprikos ir pasūdyti pagal skonį.
Gerai permaišyti bulves su pipirais.
Ir dėti tarp kukulių skardoje.
Po to prispausti kukulius delnais, kad jie neišsikištų ir būtų lygūs su bulvėmis.
Tokiu būdu reikia paprasčiausiai sulyginti paviršių.
Atskirame dubenėlyje sumaišyti vandenį, aliejų ir pomidorų padažą.
Ir šiuo pomidorų padažu užpilti bulves su faršu.
Toliau įdomiausia. Atkirpti kepimo popieriaus lapą, truputį didesnį už skardą. Recepte naudojamas popierius su nepridegančia struktūra. Bet galima naudoti bet kokį. Svarbiausia, kad jis būtų pakankamai tvirtas. Jei popierius visiškai plonas ir plyšta sušlapinus, galima padaryti du sluoksnius.
Popierių suspausti į kamuoliuką.
Ir gerai suvilgyti šaltu vandeniu. Galima po kranu, galima pasinaudoti kokiu nors indu. Kai popierius gerai sušlaps, reikia jį nugręžti.
Paskui išskleisti.
Ir uždengti juo skardą, prispaudžiant kraštus prie sienelių. Šlapią popierių gerai prispausti prie išdėliotų produktų paviršiaus.
Pašauti į iš anksto įkaitintą orkaitę iki 230 laipsnių. Kepti patiekalą apie 30 min. Per tą laiką skardoje kaupsis skystis ir aktyviai virs. O popierius truputį patamsės.
Paskui reikia išimti skardą iš orkaitės ir nuimti popierių.
Tai reikia daryti atsargiai, kadangi po popieriumi daug garų.
O paskui vėl galima dėti apkepą į orkaitę ir kepti kol pradžius ir lengvai apskrus. O dar galima pabarstyti tarkuotu sūriu ir kepti po apetitišku sūrio sluoksniu. Kaip kam patinka.
Antras kepimo orkaitėje etapas turi būti apie 7-8 minutes toje pačioje 230 laipsnių temperatūroje.
Štai koks gražus patiekalas gaunasi. Galima pabarstyti jį bet kokiais šviežiais žalumynais pagal skonį ir patiekti.
Čia ir sultingi kotletukai, ir visų mėgstamas bulvių garnyras, ir labai skanus svogūnų sultinukas, į kurį malonu mirkyti duoną.