Braškių sezonas – laimingas skaniausių kokteilių, salotų ir įvairių desertų su mėgstamomis uogomis metas.
Sultingas aromatingas minkštimas tampa produktu Nr.1 rinkoje, tačiau tonos braškių uodegėlių dažniausiai keliauja į šiukšlyną. Jeigu tie, kurie jas išmeta, žinotų, ko jie atsisako!
Patariame neatsikratyti taurėlapių, o dėti juos į arbatą ir pasiruošti jų žiemai neribotais kiekiais. Esmė tame, kad pusė braškės naudos yra jos uodegėlėje.
Šiandien mes papasakosime, kaip ilgam išsaugoti uogas šviežias ir sultingas, o taip pat apie tai, kaip paruošti ir naudoti kotelius.
Mes įpratome manyti, kad aviečių arbata – tai, kas išgelbės mus nuo peršalimo, bet jei rinktis, tai braškių uodegėlių arbata bus be jokios konkurencijos, ir taipogi ji nemažiau aromatinga. Žolininkai rekomenduoja ją nuo didelio kiekio negalavimų ir senėjimo požymių.
- Padeda esant podagros paaštrėjimui ir osteochondrozei.
- Mažina blogojo cholesterino kiekį kraujyje.
- Mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Pasižymi stiprinančiu efektu dėka didelio rauginių medžiagų kiekio.
- Kovoja su amžiaus požymiais (smulkintos uodegėlės kaip kaukė tepamos ant veido kovai su odos vytimu).
Net sezono metu braškes sunku pavadinti pigiu produktu, todėl mes siūlome pasiimti iš jų viską: uogas užšaldyti, o uodegėles išdžiovinti.
- Pradžioje kruopščiai nuplaukite uogas, pašalindami visus nešvarumus. Po to kruopščiai atskirkite kotelius ( tai galima padaryti peilio ar vamzdelio pagalba).
- Gautas uodegėles išdėliokite ant lėkštės, rankšluosčio ar servetėlės. Labai svarbu, kad ant jų nepatektų tiesioginiai saulės spinduliai. Koteliai džiūsta greitai, po paros jie jau bus gatavi ( reikia laikyti tamsioje sausoje vietoje). Svarbiausia – kartais pamaišyti uodegėles ir apversti jas džiovinimo procese.
- Palikę uodegėles džiūti, užsiimkite uogomis. Išdėkite jas ant rankšluosčio ar popieriaus ir palikite truputį apdžiūti 15-20 min. Tai būtina, norint pašalinti nereikalingą drėgmę.
- Suberkite jas į gilų dubenį ir pridėkite kelis valgomuosius šaukštus cukraus, permaišykite. Kiekviena uogelė turi būti truputį apiberta cukrumi.
- Užšaldymui naudokite skardą ar kitą plokščią gilų indą. Jis būtinai turi būti idealiai sausas ir, pageidautina, jau atšaldytas. Išdėliokite braškes su cukrumi taip, kad jos nesiliestų viena kitos.
- Po valandos-dviejų suberkite užšalusias braškes į hermetišką pakuotę ar maišelį ir laikykite šaldymo kameroje.
Šaldytos braškės pačios yra delikatesas ir išsilaikys iki kito sezono. Jas galima dėti į kepinius ir gėrimus. O štai uogų uodegėles rekomenduojama dėti į mėgstamą arbatą – vos keli lapeliai, ir ji ne tik įgaus aiškiai išreikštą braškių aromatą, bet ir sustiprins organizmą.