Ingredientai
– vanduo 50 ml
– cukrus 500 g
– šviežios braškės 500 g
– cukraus pudra 1 valgomasis šaukštas
Kaip paruošti:
Braškių cukatų ruošimui mums prireiks šviežių braškių, cukraus ir vandens. Galima dėti žiupsnelį citrinos rūgšties, tačiau aš stengiuosi vengti šio produkto dėl jo žalos sveikatai.
Esant pageidavimui, gatavas uogas galima apibarstyti cukrumi ar cukraus pudra, kad cukatos nesuliptų.
Pirmiausia į puodą beriame cukrų, pilame vandenį ir verdame labai sodrų sirupą. Vos viskas užvirė ir viskas – toliau virti nereikia.
Šaliname šviežių braškių uodegėles, plauname ir nusausiname.
Dedame uogas į labai karštą sirupą. Leidžiame pilnai ataušti (apie 2-3 val, priklausomai nuo temperatūros virtuvėje). Paskui nupilame sirupą, užviriname jį ir karštu vėl užpilame uogas. Tokią procedūrą būtina atlikti lygiai 7 kartus.
Štai taip uogytės atrodo po 7 procedūrų. Jos atidavė savo sultis sirupui ir sugėrė cukrų. O koks sirupas – žodžiais nenusakysi jo aromato. Sodrios raudonos spalvos, labai saldus ir beprotiškai aromatingas. Juo pertepsiu biskvitų papločius.
Dedame uogas į sietą ir leidžiame nutekėti sirupui apie 2 val.
Paskui dedame uogytes į skardą, kurią iš anksto užtiesiame kepimo popieriumi. Dedame uogas į orkaitę ir džioviname atviromis durelėmis apie 3-4 val. Temperatūra – apie 90-100 laipsnių. Galima braškes džiovinti kambario temperatūroje – 2-4 dienas.
Štai taip uogytės turi atrodyti po džiovinimo. Jos turi būti minkštos ir elastingos, tačiau neišskirti sulčių spaudžiant. Neperdžiovinkite, nes gausite džiūvėsėlius.
Apibarstome cukatas cukrumi ar cukraus pudra.
Braškių cukatos paruoštos. Laikykite hermetiškame inde sausoje tamsioje vietoje.