Gata – tai tradicinis armėnų pyragaitis, kurį gamina ir šventiniam, ir kasdieniam stalui

826
Patinka? Duok Like!

Gata – tai tradicinis armėnų pyragaitis, kurį gamina ir šventiniam, ir kasdieniam stalui. Į įdarą siūlome įdėti lazdyno riešutų: su jais kepinių skonis taps sodresnis. Vietoj lazdyno riešutų galima naudoti bet kokios kitos rūšies – žemės, graikinius arba anakardžio. 

Sudedamosios dalys: 

  • 1 arb. š. kepimo miltelių,
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus,
  • 1 valg. š. pieno,
  • 0,5 stiklinės cukraus,
  • 150 g sviesto,
  • 1 kiaušinio trynys,
  • cinamono pagal skonį,
  • 150 ml fermentuotas Kaukazo pienas (maconi),
  • 100 g lazdyno riešutų,
  • 1 žiupsnelis druskos,
  • 2 stiklinės miltų,
  • džiovinto kardamono pagal skonį.

Gaminimas

Tešlai sumaišyti 1,5 stiklinės miltų, valgomąjį šaukštą cukraus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų.

Įdėti atvėsintą sviestą.

Rankomis susmulkinti į trupinius.

Įpilti fermentuotą Kaukazo pieną (macioni).

Užmaišyti tešlą rankomis, padaryti iš jos rutulį, apvynioti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą 30 min.

Riešutus pakepinti ant sausos keptuvės.

Tada susmulkinti maišytuve.

Įdarui sumaišyti cukrų, pusę stiklinės miltų ir vanilinį cukrų.

Įdėti atvėsintą sviestą.

Pertrinti rankomis. Jei lauke karšta, įdarą įdėti į šaldytuvą.

Ištraukti atvėsusią tešlą ir padalinti į dvi dalis.

Plonai iškočioti.

Ant tešlos iš pradžių uždėti įdarą, o paskui riešutus.

Susukti į standų vyniotinį.

Vyniotinį supjaustyti gabaliukais.

Pyragėlius išdėlioti ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi.

Dubenėlyje išplakti trynį ir šaukštą pieno. Pyragėlius patepti šiuo mišiniu.

Iškepusius pyragėlius atvėsinti. Pyragėlius kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25 min.

Skanaus!

Patinka? Duok Like!