Ingredientai apskaičiuoti tortui, kurio dydis 16×18 cm (apvalios formos skersmuo 19 cm), aukštis 6 cm, svoris 1200 gramų.
1 valgomasis šaukštas be kaupo – 20 gramų miltų, su kaupu – 30 gramų miltų.
1 valgomasis šaukštas be kaupo – 20 gramų cukraus, su kaupu – 25 gramai cukraus.
Šokoladinis biskvitas
* 3 kiaušiniai
* 2 žiupsneliai druskos
* 90 gramų (4,5 valg. šaukštai be kaupo) cukraus
* 70 gramų (3,5 valg. šaukštai be kaupo) kvietinių miltų
* 20 gramų (2 valg. šaukštai be kaupo) kakavos
* 30 gramų (2 pilni valg. šaukštai) pieno
* 30 gramų (3 valg. šaukštai) augalinio aliejaus
Angelo biskvitas
* 3 kiaušinių baltymai
* žiupsnelis druskos
* žiupsnelis citrinos rūgšties
* 20 gramų (1 valg. šaukštas be kaupo) cukraus
* 10 gramų (2 arb. šaukšteliai) vanilinio cukraus
* 40 gramų (2 valg. šaukštai be kaupo) kvietinių miltų
* 50 gramų (2,5 valg. šaukštai be kaupo) cukraus pudros
Šokoladinis kremas
* 100 gramų juodojo šokolado (50% kakavos kiekio)
* 20 gramų (2 valg. šaukštai be kaupo) kakavos
* 40 gramų (2 valg. šaukštai be kaupo) cukraus pudros
* 250 gramų tiršto natūralaus jogurto arba grietinės
Jogurtinis virintas kremas
* 150 gramų tiršto natūralaus jogurto arba grietinės
* 3 kiaušinių tryniai
* 80 gramų (4 valg. šaukštai be kaupo) cukraus
* 10 gramų (1 arb. šaukštelis su kaupu) kvietinių miltų
* 10 gramų (2 arb. šaukšteliai) vanilinio cukraus
* 50 gramų sviesto
Biskvitų drėkinimas
* 50 gramų (ml) šalto vandens
* 5 gramai (1 arb. šaukštelis) vanilinio cukraus
Paruošimas:
Atskirkite 3 kiaušinius į baltymus ir trynius. Baltymus naudosime vėliau “Angelo” biskvitui, todėl juos palikite ant stalo. O trynius naudokime jogurtiniam virintam kremui paruošti.
Jogurtinis virintas kremas – 1 dalis
Puode sumaišome 80 gramų arba 4 valg. šaukštus be kaupo cukraus ir 10 gramų arba 1 arb. šaukštelį su kaupu kvietinių miltų. Pridėkite 3 trynius ir maišykite iki vientisos masės.
Pridėkite 150 gramų tiršto natūralaus jogurto (arba pakeiskite grietine), gerai išmaišykite ir uždėkite ant viryklės. Virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami mentele.
Kai masė pradės tirštėti, pakeiskite mentelę į šluotelę ir nuolat maišydami leiskite masę užvirti. Kai masė užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir nuolat maišydami virkite apie vieną minutę.
Paruošta virinta masė turi būti kaip pudingas. Nukelkite puodą nuo ugnies ir padėkite į indą su ledu. Maišydami atvėsinkite iki kambario temperatūros. Atvėsintą virintą masę uždenkite maistine plėvele ir palikite ant stalo.
Angelo biskvitas
Iškart sumaišykite 20 gramų cukraus ir 10 gramų vanilinio cukraus. Taip pat sumaišykite 40 gramų kvietinių miltų ir 50 gramų cukraus pudros. Į 3 baltymus pridėkite žiupsnelį druskos ir mažu mikserio greičiu plakite iki švelnios putos.
Kai baltymai pasieks švelnią putą, pridėkite žiupsnelį citrinos rūgšties. Tęskite plakimą ir pridėkite cukraus su vaniliniu cukrumi mišinį. Kai cukrus ištirps, palaipsniui padidinkite mikserio greitį ir plakite iki minkštų viršūnių.
Baltymų masė turi būti lengva, tačiau ne pernelyg tanki. Prijungiant pridėkite kvietinius miltus su cukraus pudra. Atsargiai maišykite nuo apačios į viršų iki vientisos masės.
Šokoladinis biskvitas
Padalijame 3 kiaušinius į baltymus ir trynius. Į trynius įdedame žiupsnelį druskos ir maišome iki vientisos masės. Į baltymus taip pat dedame žiupsnelį druskos.
Pradedame plakti baltymus mažu mikserio greičiu, kai baltymai suputoja, palaipsniui į juos dedame 90 gramų arba 4,5 šaukšto be kaupo cukraus. Kai cukrus visiškai ištirpsta, palaipsniui didiname mikserio greitį iki maksimalaus ir plakame baltymus iki standžių viršūnių.
Supilame su druska sutrintus trynius. Atsargiai, apskritais judesiais, maišome iki vientisos masės. Ilgai maišyti nereikia – kai masė tampa vienalytė, pakanka.
Persijojame ir pridedame:
* 70 gramų arba 3,5 šaukšto be kaupo kvietinių miltų
* 20 gramų arba 2 šaukštų be kaupo kakavos
Atsargiai maišome, apskritais judesiais nuo apačios į viršų, kol gauname vientisą masę. Ilgai maišyti nereikia – kai masė tampa vienalytė, pakanka.
Sujungiame:
* 30 gramų arba 2 pilnus šaukštus kambario temperatūros pieno
* 30 gramų arba 3 šaukštus augalinio aliejaus
Į mišinį įdedame truputį tešlos ir maišome iki vientisos masės. Įdedame tiek tešlos, kad mišinys nebūtų nei per skystas, nei per tirštas. Supilame mišinį į tešlą. Atsargiai maišome apskritais judesiais iki vientisos masės.
Kepu biskvitą 33×22 cm dydžio formoje. Formą iškloju tefloniniu kilimėliu, galima iškloti kepimo popieriumi. Jei nesate tikri dėl kepimo popieriaus kokybės, patepkite jį lengvai augaliniu aliejumi.
Šaukštu į formą dedame pusę „Angelo“ biskvito, išdėstydami šachmatų tvarka. Ant viršaus tolygiai paskirstome šokoladinį biskvitą. Tada šachmatų tvarka dedame antrąją „Angelo“ biskvito dalį.
Kepame iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps. Mano biskvitas kepė 20 minučių. Kepimo pasiruošimą tikriname mediniu pagaliuku. Jei pagaliukas išlenda sausas, biskvitas paruoštas. Nepersistenkite kepant – per ilgai laikyti nereikia.
Perpjauname biskvitą per pusę ir padedame ant grotelių, kad atvėstų iki kambario temperatūros. Kol biskvitas atvėsta, baigsime ruošti virintą kremą ir paruošime šokoladinį kremą.
Jogurtinis virintas kremas – 2 dalis
Gerai išplakame mikseriu 50 gramų kambario temperatūros sviesto. Pridedame 10 gramų arba 2 arb. šaukštelius vanilinio cukraus. Vanilinio cukraus galite pridėti pagal skonį. Maišome iki vientisos masės.
Pridedame dalį virintos kremo masės, gerai išplakame mikseriu iki vienodos konsistencijos. Virintos masės temperatūra, kaip ir sviesto, turi būti kambario. Pridedame likusią virintos kremo masę. Plakame mikseriu dideliu greičiu iki vientisos ir purios konsistencijos.
Kremas tampa švelnus, purus, lengvas ir labai skanus. Jis turi gražią kreminę spalvą ir šaltoje būklėje gerai laikosi.
Šokoladinis kremas
Šildome 100 gramų juodojo šokolado su 50% kakavos mikrobangų krosnelėje arba vandens vonelėje. Maišome šokoladą iki vientisos masės ir paliekame ant stalo. Į 250 gramų tiršto natūralaus jogurto (arba pakeitus grietine) įdedame:
* 20 gramų arba 2 šaukštų be kaupo persijotos kakavos
* 40 gramų arba 2 šaukštų be kaupo cukraus pudros
Maišome iki vientisos masės, kad cukraus pudra ir kakava visiškai ištirptų. Pridedame anksčiau ištirpintą šokoladą. Gerai viską maišome šluotele iki vientisos masės. Kremas paruoštas – jis labai skanus, turi intensyvų šokolado skonį ir puikiai laikosi.
Torto surinkimas
Kad biskvitas būtų drėgnas, sumaišome 50 ml šalto vandens ir 1 arb. šaukštelį vanilinio cukraus. Atvėsusius biskvitus apipjauname kraštus. Nupjautus gabalėlius paliekame, kad vėliau apibarstytume torto šonus.
Pirmąjį biskvitą dedame į lėkštę ir sudrėkiname dalimi paruoštos drėkinimo skysčio. Uždedame nuimamą formą ir acetatinę plėvelę. Naudodamiesi konditeriniu maišeliu arba šaukšteliu, dedame pusę jogurtinio kremo šachmatų tvarka.
Tuomet užpildome tuščias vietas puse šokoladinio kremo. Ant kremo dedame antrąjį biskvitą ir lengvai prispaudžiame. Dedu biskvitą apačia į viršų – apačia yra porėta, todėl drėkinimas geriau ir greičiau susigers.
Sudrėkiname biskvitą likusiu drėkinimo skysčiu. Padengiame biskvitą šachmatų tvarka likusiu jogurtiniu kremu. Tuomet taip pat šachmatų tvarka dedame šokoladinį kremą.
Dedame tortą į šaldytuvą, kad jis būtų prisigėręs ir stabilizavęsis ne mažiau kaip 3–4 valandoms, dažniausiai dedu per naktį. Palieku apie 1 šaukštą kiekvieno kremo, kad apteptume šaltą tortą šonais.
Šaltą tortą išlaisviname nuo formos ir acetatinės plėvelės. Šonus aptepame anksčiau atidėtu kremu. Nupjautus biskvito kraštus sumalame blenderiu į trupinius ir apibarstome torto šonus.
Tortas “Šachmatų karalienė” paruoštas, jį galima patiekti ant stalo. Patariu jį išbandyti!
Puikus tortas tiek namų arbatos vakarui, tiek šventiniam stalui!