Produktai:
– faršas – 500-600 g
– kiaušinis – 1 vnt
– svogūnas – 1 vnt
– morka – 1-2 vnt
– paprika – 1 vnt
– bulvės – 6-7 vnt
– česnakas – 2 skiltelės
– chmeli-suneli – 1 arbatinis šaukštelis
– paprika – 1,5 arbatinio šaukštelio
– malti juodieji pipirai – 1,5 arbatinio šaukštelio
– pomidorai – 2 vnt
– pomidorų padažas – 1 valgomasis šaukštas
– lauro lapai – 2 vnt
– aitrusis pipiras – 1 vnt
– žalumynai – pagal pageidavimą
Kiaulienos ir jautienos faršą sumaišome 1:1 – taip kotletukai gaunasi sultingesni. Įmušame kiaušinį (kai kas kiaušinio į faršą nededa, todėl šis punktas jūsų nuožiūra), išspaudžiame porą skiltelių česnako, sūdome ir beriame prieskonius: maltus juoduosius pipirus, stambiai maltą papriką, chmeli-suneli (juos galima pakeisti pagal savo skonį). Gerai permaišome iki vienalytės masės.
Paskui faršą gerai išmušame: visą imame į rankas ir metame į dubenį kelis kartus. Taip išeis visas nereikalingas oras, faršas taps vienalytis (jūs patys pastebėsite, kaip keičiasi jo konsistencija), ir gatavi gaminiai geriau laikys formą.
Formuojame kotletukus ir dedame į atskirą lėkštę. Aš juos darau tokius ovalius kaip foto.
Toliau pjaustome daržoves. Smarkiai smulkinti nereikia.
Svogūnus pjaustome ketvirtadaliais.
Morką pjaustau figūriniu peiliu, kad būtų gražiau. Tačiau jei jo nėra, tai pjaustome kaip norime – šiaudeliais ar kubeliais – kaip labiau patinka.
Papriką galima imti dviejų spalvų, kad būtų ryškiau. Pas mane šiandien viena. Ją taipogi supjaustome šiaudeliais.
Pomidorus – kubeliais, o bulves štai tokiomis stambiomis skiltelėmis (foto galerijoje).
Gaminsime ant didelės ugnies:
Dedame keptuvę su aliejumi ant ugnies. Įkaitintame aliejuje apkepame svogūnus, kol bus skaidrūs.
Paskui dedame morkas ir apkepame viską 1-2 min. Po to į keptuvę dedame papriką, pomidorus ir pomidorų padažą. Gerai permaišome ir apkepame iki tol, kol pomidorai išleidžia sultis, o daržovės suminkštėja.
Sūdome, beriame prieskonius: chmeli-suneli, stambiai maltą papriką ir maltus juoduosius pipirus, permaišome.
Iškart po to, kai permaišėme prieskonius, dedame bulves, paskirstome tolygiu sluoksniu.
Ant bulvių – kotletus. Užpilame vandeniu.
Esant pageidavimui aštrumui galima dėti raudonųjų pipirų, o aromatui – lauro lapą. Galima šiek tiek pasūdyti, tačiau nepamirškime, kad ir farše, ir daržovėse jau yra druskos.
Uždengiame dangčiu, užviriname. Po to sumažiname ugnį iki minimumo ir troškiname, kol bulvės ir faršas bus visiškai gatavi.
Po 30 minučių mūsų patiekalas gatavas. Viršų pabarstome kapotais žalumynais ir leidžiame 1-2 minutes pastovėti, kad žalumynai išskleistų aromatą.
Pažvelkite, koks ryškus ir apetitiškas patiekalas gavosi! Sotus, nenusibodęs, aromatingas ir labai skanus. Gero apetito!