Ingredientai:
* Miltai ~ 500 g,
* Pienas 150 ml,
* Grietinė 50 g,
* Cukrus 100 g,
* Sviestas 50 g,
* Kiaušiniai 2 vnt,
* Mielės 20 g,
* Vanilinis cukrus 8 g,
* Žiupsnelis druskos,
* Augalinis aliejus ~ 10 ml (turi būti naudojamas tešlai tepti).
Įdaras:
* Sviestas 60 g,
* Cukrus 60 g,
* Cinamonas 2 a. š. su kaupu.
Sirupas:
* Cukrus 2 a. š.,
* Verdantis vanduo 1-2 a. š.
Gaminimo būdas:
Visi produktai turi būti kambario temperatūros, todėl iš anksto išimkite juos iš šaldytuvo. Į dubenį suberkite presuotas mieles (galite naudoti ir sausas mieles, tačiau jų reikia tris kartus mažiau). Įpilkite šiltą pieną, kuris turėtų būti apie 38 laipsnių temperatūros, ir suberkite cukrų. Viską išmaišykite šluotele.
Įpilkite vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir sudaužykite du kiaušinius. Įdėkite grietinę ir minkštą sviestą. Vėl viską išmaišykite. Jei lieka mažų sviesto gabalėlių, nesijaudinkite – jie ištirps, kai pradėsite minkyti tešlą.
Į dubenį suberkite dalį išsijotų miltų ir pradėkite minkyti tešlą šaukštu.
Palaipsniui berkite daugiau miltų, kol tešla pradės tirštėti. Kai tešla taps kietesnė, minkykite ją rankomis. Pradžioje tešla bus labai lipni, tačiau toliau minkant ir po truputį pridedant miltų, ji taps glotnesnė ir nustos lipti prie rankų. Galite tęsti tešlos minkymą ant stalo paviršiaus.
Kai tešla jau tvirta, suformuokite iš jos rutulį ir padėkite į dubenį, pateptą augaliniu aliejumi.
Man tešlos minkymas užtruko apie 10 minučių.
Dubenį uždenkite plėvele ir padėkite šiltai, kad tešla kiltų. Aš naudoju orkaitę, kurioje įjungta tik lemputė. Kol tešla kyla, ruošiame įdarą.
Į mažą dubenėlį suberkite cukrų ir dvi šaukštelius cinamono su kaupu. Viską gerai išmaišykite – įdaras paruoštas.
Kai tešla gerai pakilo (tai užtruko apie valandą), ją lengvai paminkykite ir padalinkite į 8 apytiksliai vienodas dalis.
Iš kiekvieno gabalėlio suformuokite rutuliuką ir padėkite juos ant lėkštės.
Uždenkite ruošinius plėvele, kad neišdžiūtų.
Kiekvieną tešlos rutuliuką iškočiokite plonai, stengdamiesi suteikti jam stačiakampio formą.
Tešlą kočiokite iki maždaug 3 mm storio. Iškočiotą tešlą patepkite minkštu sviestu, tolygiai paskirstydami jį per visą paviršių.
Ant sviestu pateptos tešlos suberkite paruoštą cukraus ir cinamono mišinį. Susukite tešlą į standų ritinėlį.
Sujunkite tešlos kraštus, kad įdaras neišbėgtų.
Gautą ruošinį padalinkite į dvi dalis. Kad sluoksniai nesuliptų, peilį apibarstykite miltais. Patogiausia tešlą pjaustyti ant kieto paviršiaus, kad nepažeistumėte silikoninio kilimėlio.
Supinkite tešlos juosteles tarpusavyje ir susukite į spiralę.
Užlenkite galus po ruošiniu.
Visus suformuotus bandeles dėkite ant kepimo skardos, uždenkite jas plėvele ir palikite pastovėti apie 15 minučių.
Bandelės kepamos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes. Kai jos iškepė, kol dar karštos, patepkite bandeles cukraus sirupu, kad jos gražiai blizgėtų. Tam į cukrų įpilkite verdančio vandens ir maišykite, kol cukrus visiškai ištirps.
Bandelės apačia turėtų būti auksinės spalvos, o tešla gerai iškepusi.
Bandelės yra purios, lengvos ir labai aromatingos. Jos ilgai išlieka minkštos ir puikiai tinka laikyti.
Vietoj cinamono galite naudoti kitą įdarą, pavyzdžiui, aguonas. Bandelės yra paprastos gaminti ir nepaprastai skanios.