Ingredientai apskaičiuoti 16×16 cm dydžio, 7,5 cm aukščio ir 1400 g svorio tortui.
1 valgomasis šaukštas be kaupo – 20 g cukraus, su kaupu – 25 g.
1 valgomasis šaukštas be kaupo – 20 g miltų, su kaupu – 25 g.
Papločiai:
- 2 kiaušiniai
- žiupsnis druskos
- 100 g (5 valgomieji šaukštai be kaupo) cukraus
- 70 g (3 valgomieji šaukštai) skysto medaus
- 70 g (7 valgomieji šaukštai) aliejaus
- 30 g (2 pilni valgomieji šaukštai) pieno
- 8 g (1 arbatinis šaukštelis) sodos
- 12 g (1 valgomasis šaukštas) 9% acto
Kremas:
- 640 g grietinės arba tiršto natūralaus jogurto
- 200 g baltojo šokolado
- 20 g (4 arbatiniai šaukšteliai) vanilinio cukraus
Pradėsime nuo kremo paruošimo:
Kremui mums prireiks 640 g grietinės.
Į grietinę dedame 20 g arba 4 arbatinius šaukštelius vanilinio cukraus. Vanilinį cukrų galima dėti pagal skonį.
200 g smulkinto balto šokolado.
Permaišome, kad šokoladas būtų pilnai padengtas grietine.
Įkaitiname viską mikrobangėje arba vandens vonelėje maždaug iki 50 laipsnių temperatūros.
Permaišome, reikia, kad šokoladas pilnai ištirptų ir kremas taptų vienalytis.
Kremas paruoštas, uždengiame jį maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą.
Toliau tešla gaminama labai greitai, todėl nepamirškite įjungti orkaitės įkaisti iki 180 laipsnių.
– Į indą įmušame 2 kiaušinius;
– beriame žiupsnį druskos;
– 100 g arba 5 valgomieji šaukštai be kaupo cukraus;
– pilame 30 g arba 2 pilnus valgomuosius šaukštus pieno;
– 70 g arba 7 valgomuosius šaukštus aliejaus;
– 70 g arba 3 valgomuosius šaukštus skysto medaus. Jei pas jus medus tirštas, tai 2 šaukštus;
– 8 g arba 1 arbatinį šaukštelį sodos;
– sijodami suberiame 200 g arba 10 valgomųjų šaukštų kvietinių miltų;
– pilame 12 g arba 1 valgomąjį šaukštą 9% acto.
Permaišome viską iki vienalytės masės.
Actą šiame recepte galima pakeisti 2 valgomaisiais šaukštais šviežiai spaustų citrinų sulčių.
Tešla netiršta, lengvai nuteka nuo mentelės.
Dalijame tešlą pusiau.
Pilame pusę tešlos į kepimo popieriumi užtiestą skardą ir tolygiai paskirstome tešlą po paviršių.
Aš darau 34×26 cm dydžio paplotį.
Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 7-9 minutes, kol gražiai pagels. Mano paplotis kepė 8 min.
Gatavumą tikriname mediniu pagaliuku.
Praduriame, jei pagaliukas sausas, reiškia, paplotis gatavas.
Uždengiame paplotį kepimo popieriumi ir apverčiame.
Nuimame kepimo popierių, ant kurio kepė paplotis.
Iškart apipjauname kraštus.
Nuopjovas dedame į šalį, jomis papuošime gatavą tortą.
Taip pat iškepame antrą tešlos dalį.
Paplotį perpjauname į dvi dalis.
– Aš darau 2 papločius 16×16 cm dydžio;
– ir 2 papločius 16×8 cm dydžio.
Gatavus papločius ataušiname iki kambario temperatūros.
Papločiai ataušta labai greitai, maždaug per 10-15 min.
Formuojame tortą.
Dedame pirmą paplotį ant lėkštės, uždedame išardomą formą ir acetatinę juostą.
Vizualiai kremą dalijame į 6 dalis ir padengiame paplotį 1/6 kremo.
Dedame antrą paplotį.
Antrasis paplotis pas mane susideda iš 2 puselių.
Aš gaminu aukštą kvadratinį tortą, todėl papločius supjausčiau tokiu būdu.
Paplotį padengiame kremu.
Dedame trečią paplotį, šiek tiek prispaudžiame.
– Taip kaitaliodami papločius ir kremą formuojame visą tortą;
– tortas susidės iš 6 papločių ir 6 kremo sluoksnių.
Paskutinį paplotį padengiame kremu ir dedame tortą į šaldytuvą 5-6 valandoms, kad tortas persisunktų ir stabilizuotųsi. Aš paprastai laikau per naktį.
Po stabilizavimo nuimame formą ir plėvelę.
Kremu, kuris liko ant acetatinės juostos, aptepame torto kraštus.
Jei kremo nuo juostos jums neužteks, tai galima tiesiog aptepti grietine.
Nupjautus gabalėlius susmulkiname blenderyje.
Jei blenderio nėra, juos galima sudėti į maišelį ir susmulkinti kočėlu.
Trupiniais apibarstome visą tortą.
Tortas gatavas, galima patiekti! Patariu jums jį pasigaminti.
Tortas labai skanus, švelnus, minkštas, aromatingas!
Puikus tortas tiek namiškiams prie arbatos, tiek svečių sutikimui!