Ingredientai apskaičiuoti 19 cm diametro, 6,5 cm aukščio, 1800 g svorio salotoms.
– 390 g rūkytos vištienos file
– 50 g krapų
– 100 g (1-2 vnt) raudonojo svogūno
– 200 g (2-3 vnt) virtų morkų
– 220 g (3-5 vnt) marinuotų agurkų
– 4 virti baltymai
– 2 virti tryniai
– 150 g kietojo sūrio
– 280 g majonezo
Papuošimui:
– 260 g (3-4 vnt) virtų morkų
– 2 virti tryniai
– morkos/ petražolės/ krapai/iešmeliai
Iš pradžių užmarinuosime raudonąjį svogūną. Vietoje raudonojo svogūno esant pageidavimui galima imti paprastą baltą.
– svogūną smulkiai pjaustome ir užpilame marinatu nuo marinuotų agurkų.
Smulkiai pjaustome:
– marinuotus agurkus
– krapų pundelį
– vištieną, pas mane rūkytas vištienos file vyniotinis. Taipogi salotas galima gaminti su kepta krūtinėle ar virta vištiena.
4 virtus kiaušinius atskiriame į trynius ir baltymus.
Stambiai tarkuojame:
– 4 baltymus
– 2 trynius, o 2 trynius paliekame, jais vėliau puošime salotų viršų
– virtą morką
Smulkiai tarkuojame:
– kietąjį sūrį
Nuo marinuotų svogūnų nupilame marinatą ir nuspaudžiame svogūnus.
Nupilame nereikalingą marinatą nuo marinuotų agurkų.
Formuojame salotas:
– ant lėkštės dedame nuimamą žiedą ir acetatinę plėvelę
– pirmu sluoksniu dedame 2/3 visos vištienos
Kad salotos neišgriūtų, aš išdėlioju dalį vištienos ir padengiu ją plonu majonezu tinkleliu.
Dedu antrą dalį ir taip pat padengiu plonu majonezo tinkleliu.
– ištepame majonezą šaukštu, sluoksnį truputį paslegiame
– ant mėsos sluoksnio tolygiai dedame smulkintus krapus
– krapus padengiame plonu majonezo tinkleliu
– ant majonezo tinklelio tolygiai dėliojame raudonuosius svogūnus
– svogūnus padengiame plonu majonezo tinkleliu
– ant majonezo tinklelio tolygiai dėliojame morkas, padengiame majonezo tinkleliu, majonezą išlyginame
– ant morkų dedame likusią vištieną, padengiame majonezo tinkleliu, majonezą išlyginame
– ant vištienos tolygiai dėliojame marinuotus agurkus, padengiame majonezo tinkleliu, majonezą išlyginame
– ant marinuotų agurkų tolygiai dėliojame tarkuotus kiaušinių baltymus, padengiame majonezo tinkleliu, majonezą išlyginame
– tolygiai išdėliojame 2 trynius, juos padengiame plonu majonezo tinkleliu
– ant majonezo tinklelio tolygiai išdėliojame tarkuotą sūrį, padengiame majonezo tinkleliu, majonezą išlyginame
Salotų viršų puošiame morkomis ir tryniais. Salotų papuošimui smulkiai tarkuojame
– 90 g virtų morkų
– 2 trynius
Į salotų centrą dedame 14,5 cm diametro apskritimą ir ant salotų krašto plonu sluoksniu dėliojame tarkuotas morkas.
Apskritimą nuimame ir šią erdvę užpildome tarkuotais tryniais.
Dedame salotas į šaldytuvą pastovėti 2-3 val. Galima paruošti salotas vakare ir laikyti šaldytuve per naktį.
Prieš patiekdami nuimame formą ir acetatinę plėvelę.
– salotų šonus sutepame plonu majonezo sluoksniu ir padengiame smulkiai sutarkuotų morkų sluoksniu. Tai daryti patogu šakute.
Jei jūsų morkos labai sultingos, prieš formuojant galima nuspausti nereikalingas sultis.
Salotų puošimas
Aš salotas puošiu rožėmis iš šviežių morkų. Morkas lupame ir pjaustome plonais griežinėliais, kuo ploniau, tuo geriau.
– 1 l vandens ištirpiname 1 pilną arbatinį šaukštelį druskos
– į sūdytą vandenį dedame morkų griežinėlius ir paliekame ant stalo 15-20 min.
Kai morkos pastovi sūriame vandenyje, tampa minkštos bei lanksčios ir jas galima lengvai susukti į vamzdelį.
Morkų rožytės
– morkų griežinėlius nusausiname popierinėmis servetėlėmis
– iš griežinėlių formuojame juostelę ir susukame į vamzdelį
– vamzdelį apačioje fiksuojame iešmeliais ne mažiau 1 cm atstumu nuo krašto
– vamzdelio viršų išskleidžiame, formuojame rožės žiedlapius. Styrančius iešmelius nukerpame žirklėmis ar replutėmis.
– Tokiu būdu formuojame 3 rožytes ir puošiame jomis salotų viršų
– grožiui ir sultingumui pridedame petražolių ir krapų lapelių
Salotos labai skanios ir sultingos, ryškios ir gražios.
Rekomenduoju jums pasigaminti, jos tikrai taps jūsų šventinio stalo favoritu!