1. Kadangi pyragėliai su bulvėmis bus iš greitos tešlos be mielių, todėl iš pradžių reikia paruošti įdarą iš bulvių, kad pyragėlių įdaras spėtų ataušti.
Todėl verdame 1 kg bulvių be druskos, paskui sūdome pagal skonį, beriame pipirų ir sutriname į košę su sviestu.
2. Košė turi truputį ataušti prieš dedant kitus produktus, todėl paskirstome ją ant sienelių
(greitesniam procesui) ir paliekame kelioms minutėms.
3. Per tą laiką kaip tik supjaustome svogūnų laiškus ir stambiai sutarkuojame kietąjį sūrį. Svogūnų, o ir išvis nieko papildomai nekepsime, kadangi pyragėlius ir taip gaminame keptus.
Sūrio pagal pageidavimą galima nedėti, tačiau su juo bulvės gaunasi švelnesnės ir skonis su rūgštele nuo kietojo sūrio (žiūrint kokį išsirinksite).
4. Šiltą košę permaišome su svogūnais ir sūriu, taip sūris išsaugos savo struktūrą iki pyragėlių kepimo ir išsilydys jau tik pyragėlio viduje.
5. Galima daryti tešlą: kefyrą (galima bet kokio riebumo ar tirštą jogurtą) pilame į gilų dubenį, įpilame vidutinio riebumo grietinės.
6. Paskui mušame kiaušinį, beriame druską ir cukrų. Kas liečia druską, tai aš sūdau nedaug, taip jau pripratau, todėl druskos kiekis tešloje pagal mano skonį.
7. Permaišę beriame dalį miltų ir kartu su jais sodą. Nepadauginkite sodos, kad pyragėliai neturėtų ryškaus prieskonio, kadangi normalus sodos kiekis tešloje nesuteikia jokio pašalinio skonio.
8. Tešlą sutirštinome, galima dėti aliejų ir miltus. Bet dėmesio! Nuo kefyro ir grietinės tirštumo, o taip pat jūsų miltų savybių priklauso ir pats tų miltų kiekis. Nepadauginkite!
9. Tešla turi būti truputį lipni, tokia kefyrinės tešlos savybė, ji turi būti minkšta ir netekėti į šalis. Nereikalingus miltus geriau pašalinkite. Nusiplaukite rankas ir pažiūrėkite dar kartą į tešlą, kadangi su miltų likučiais ant rankų tešla limpa dar stipriau ir gerai nesuprasi.
10. Tešlą truputį sutepame aliejumi, suvoliojame, vėl šiek tiek paminkydami.
11. Paliekame 15-20 minučių kambario temperatūroje, kad tešla taptų glotni dėl miltų glitimo išbrinkimo.
12. Tešlą galima dalinti: rankas ir dalį stalo sutepame aliejumi, naudosime tik aliejų, o ne miltus, tačiau ir jo nepadauginkite, kadangi aliejus, patekęs į siūles lipdant pyragėlius su bulvėmis juos tiesiog atklijuos. Darau 80-90 g svorio tešlos gabalėlius, kad gautųsi pyragėliai kaip turguje, noriu didelių.
13. Ištempdami tešlą rankomis, darome apvalų paplotėlį, dedame įdarą ir lipdome pyragėlį.
14. Pyragėlį galima prispausti iškart ar paskui, prieš kepimą, rinkitės patys. Tačiau būtinai išdėliojame pyragėlius ant aliejuoto paviršiaus, kad jie nepriliptų ir nesuplyštų. Iškart darome 5-6 vnt ir galima kepti, likusius pyragėlius su bulvėmis spėsime lipdyti ankstesnės partijos kepimo metu.
15. Pyragėlių kepimui prireiks jau mažiau aliejaus, kadangi pyragėliai ploni, bet geriau, kad tešla neliestų keptuvės dugno, taip bus tolygesnė pačių pyragėlių spalva ir tolygus apkepimas.
16. Įleidome pyragėlį iš pradžių siūle į aliejų, apvertėme, kad nesigautų didelių burbulų nekeptoje pyragėlio pusėje, apkepame ant didelės ugnies. Kadangi įdaras gatavas, o tešla plona, pyragėliai kepa greitai, beveik momentaliai, tačiau nedega. Tešla mažiau sugeria aliejaus.
17. Dedame pyragėlius ant popieriaus, kad jis sugertų aliejaus likučius ir galima mėgautis!
18. Pyragėliai ir ataušę lieka minkšti, ne guminiai. Tai parodyta video geriau, nei foto, taigi, patys galite įvertinti pyragėlių su bulvėmis struktūrą.
19. Bulvių įdaras su žalumynų prieskoniu ir rūgštele nuo sūrio. Gero apetito, rekomenduoju!