Pomidorų rauginimui geriau rinktis nedideles iki 50 l talpos statinaites. Tai garantuos, kad pomidorai dugne nebus prispausti likusių vaisių svorio ir jūs galėsite suvalgyti viską iki pat dugno.
Statinaitę iš anksto reikia išplauti su maistine soda ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Tai bus daugiau nei pakankamai.
Bačką paruošėme, dabar ruošime pomidorus. Rauginimui reikia rinktis tik kietus, nepernokusius pomidorus. Galima įdėti visai žalių ar vos panokusių, bet tik ne minkštų. Prieskoniai, kuriuos dėsite į statinaitę, būtinai perduos savo skonį pomidorams, todėl rinkitės juos pagal savo skonį.
– krieno lapai ir šaknis;
– krapai;
– raudonėlio šakelė;
– serbentų, vyšnios, vynuogių lapai…
– Padaryti pomidorus aštresnius galima su raudonaisiais ankštiniais pipirais ir česnakais.
– Tai pavyzdinis prieskonių rinkinys ir jį galima keisti savo nuožiūra. Išdėliokite prieskonius
ir žalumynus į 3 vienodas krūveles. Vieną dalį dėkite į bačkos dugną.
– Dėkite pomidorus į bačką ir tolygiai berkite prieskonius ir lapus iš antros krūvelės.
Kai įdėsite paskutinį pomidorą, viršuje dėkite likusią, trečiąją lapų dalį.
Beliko paruošti sūrymą. Pomidorams statinaitėje vanduo nevirinamas, o naudojamas šaltas,
pageidautina šulinio ar gręžinio vanduo. Ištirpinkite druską santykiu:
– 800 g druskos 1 kibirui vandens.
Šaltame vandenyje druska tirpsta ilgai ir jūs galite jį šiek tiek pašildyti.
Atsargiai supilkite sūrymą į bačką, kad jis pilnai apsemtų pomidorus. Jei sūrymo neužteko,
paruoškite dar, remdamiesi tomis pačiomis proporcijomis.
Dėkite ant pomidorų medinį dangtį ir darbas baigtas. Pomidorai rūgs mėnesį be jūsų įsikišimo, išskyrus pirmąją savaitę, kai reikės šalinti baltą pelėsį, atsirandantį ant medinio dangčio.