Jei jūs mėgstate pomidorus, tai tikrai įvertinsite šį paruošimo būdą. Nepamenu, kada pas mus šie pomidorai liko iki pavasario, tačiau jei kartais lieka, jie tampa tik skanesni!
Neperrūgsta! Nepasidengia pelėsiu! Labai rekomenduoju!
Galima imti bet kokį tinkamą indą. Galima naudoti net paprastą stiklainį.
Ant dugno dedu krieno lapus (man jie liko nuo kitų gaminių ir aš juos sudžiovinau). Bet galima nedėti jokių prieskonių! Tai vienas šio recepto pliusų – nereikia papildomų pagardų.
Galima dėti į indą tik pomidorus.
Pomidorų dedu tiek, kiek telpa. Niekada nesveriu pomidorų.
O dabar sūrymas. Čia net nereikia viryklės. Sūrymo virinti nereikia. Aš renkuosi filtruotą vandenį.
Močiutė naudodavo šulinio – su juo kažkodėl pomidoriukai gaudavosi skanesni… Galima imti tiesiog vandenį iš čiaupo (jei jūsų vanduo tinkamas gerti).
Sūrymui:
– vanduo – 10 l
– druska – 200 g
– cukrus – 400 g
– sausos garstyčios (garstyčių milteliai) – 100 g
Gaminsiu sūrymą apskaičiavus 1 l vandens. Beriu druską ir cukrų. Permaišau kol ištirps.
Paskui dedu garstyčias. Reikia būtent garstyčių miltelių! Ne garstyčių sėklų, bet būtent džiovintų garstyčių miltelių.
Permaišau, kad neliktų gumulėlių. Galima naudoti šluotelę. Ir viskas! Sūrymas paruoštas!
Apskaičiavus 1 vandens:
– druska – 20 g (1 valgomasis šaukštas be kaupo)
– cukrus – 40 g (2 valgomieji šaukštai be kaupo)
– garstyčių milteliai – 10 g (1 valgomasis šaukštas)
Užpilu sūrymu pomidorus taip, kad jis pilnai juos padengtų. Viršuje dedu lėkštutę, kad pomidorai neiškiltų.
Taip palieku pomidorus ant stalo porą dienų. Paskui dedu į šaldytuvą arba rūsį. Po mėnesio pomidoriukai pilnai gatavi!
Bet galima palikti ir iki Kalėdų, ir net iki pavasario. Ir nereikia jų perplauti ir kažkaip jų prižiūrėti irgi nereikia!
Pomidorai gaunasi nesūrūs. Jei mėgstate sūrius pomidorus, dėkite šiek tiek daugiau druskos (pavyzdžiui, 1 valgomąjį šaukštą su kaupu) litrui vandens.
Tačiau man idealu būtent taip!