Grybų bumas. Kaip greitai ir kokybiškai apdoroti grybus – man užteko pusvalandžio kibirui grybų

789
Patinka? Duok Like!

Neplanavau eiti grybauti, tačiau Facebooko grybų grupėje parašė, kad atsirado baravykų!

Mano vakaras prašviesėjo, jau regėjau krepšius su grybais. Ir štai ryte patraukiau grybauti.
Pradėjau nuo voveraičių.

Baravykų neradau, o voveraičių buvo daug. Pririnkau 4 litrus voveraičių, jas vaikučiai labai mėgsta, prašė pririnkti.

Nubėgau į pušyną paieškoti rudmėsių. Pirmą radau paberžį. Na ir labai daug kazlėkų.

Maniau, nufotografuosiu, kaip auga, bet nerinksiu, juk važiavau baravykų, bet viskas gavosi atvirkščiai: tik 2 foto, o kazlėkų pripjoviau 7 litrus. Jie tokie šviežutėliai, su pienelio lašiukais ant kempinėlės, vėsūs ir šlapi liesti, tiesiog negali atsiplėšti.

O ir taisyklė yra – imk, jeigu miškas duoda, nes paskui prašysi ir nieko negausi.

Laiko nedaug: priplanuota krūva reikalų, o čia netikėti kazlėkai. Kaip juos greičiau apdoroti?

Aš suprantu, kad kai kurie mėgsta pusę nakties medituoti valydami kiekvieną kazlėką, aš tiesiog fiziškai negaliu sau to leisti… Tuo labiau, kazlėkų odelės valymas visiškai nebūtinas veiksmas, o greičiau ritualas, kaip, pavyzdžiui, ūmėdžių odelių valymas ar juodųjų grūzdų šveitimas.

Aš apdorojau grybus per pusvalandį:

Su voveraitėmis viskas suprantama: išrenkame šiukšles, patrumpiname kotelius, jei reikia, dideles pjauname per pusę ir visa tai iškart į puodą. Paskui – užpilti šaltu vandeniu ir leisti atmirkti likusioms šiukšlėms.

Kol mirksta voveraitės, imamės kazlėkų. Irgi iškart perdedame į puodą, išimame stambias šiukšles ir patikriname, ar nėra sukirmijusių grybų.

„Silpnoji grandis“ – maži kazlėkiukai, kaip ir sakė pažįstami grybų žinovai – jie sukirmiję ir sudžiuvę.

Tuo metu užverda virdulys, grybus užpilame verdančiu vandeniu. Perrenkame sekančią porciją ir taip pat užpilame verdančiu vandeniu.

Voveraitės išmirko, jas į kiaurasamtį, gerai nuplauti, paskui užpilti nedideliu kiekiu vandens ir užvirinti, kol pakils puta. Putą nuimti, voveraites pilti į kiaurasamtį ir ataušinti. Ataušusias dėti į konteinerius ir užšaldyti.

Nevirtos voveraitės po šaldymo karsteli, kai kurie žmonės to nejaučia, bet man asmeniškai jos atrodo karčios, todėl verdu iki putų.

Kazlėkai verdančiame vandenyje tuo metu jau ataušo iki pakenčiamos temperatūros, juos galima pamaišyti ranka, kad atliptų žolytės ir spygliukai.

Nupilti į kiaurasamtį, nuplauti vandeniu ir vualia! Švarūs, gražūs grybukai!

Galima marinuoti!

Svarbiausia perrinkti ir išvirti grybus tą pačią dieną, kai rinkote, o marinuoti galima ir vėliau, tuo labiau, kai yra šaldytuvai.

Tai kodėl gi visi nuima odelę nuo kazlėkų? Yra 3 pagrindinės priežastys:

1. Grybai su nuimta odele vienspalviai, gražiau atrodo.

2. Odelė turi gleivingų medžiagų, erzinančių virškinamąjį traktą, todėl ypač jautrius žmones gali ištikti žarnyno sutrikimas.

3. Taip visada darė, taip išmokė mama (močiutė)…

Taigi, jei šios 3 priežastys jums nesvarbios, galima kazlėkų nevalyti.

Visas svetainės turinys priklauso autoriams. Visos teisės apsaugotos. Mūsų tinklalapyje talpinami tik pramoginio pobūdžio straipsniai, surinkti iš visos planetos. Tinklalapio redakcija neatsako už duomenų tikslumą ir aktualumą. Kai kuriuose straipsniuose gali būti netikslių rekomendacijų ir patarimų, galinčių suklaidinti, todėl būtinai pasikonsultuokite su to profilio specialistu, prieš išbandydami.
Patinka? Duok Like!

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/sketislt/data/www/sketis.lt/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353