Gaminame sotų tortą-užkandį Napoleoną šventiniam stalui. Pagrindinis torto komponentas yra sardinės, būtent jos suteikia patiekalui pagrindinį skonį. Žuvies įdaras puikiai dera su morkomis, kiaušiniais ir lydytu sūreliu.
Į morkas pikantiškumui dedame truputį česnako. Torto papločius gaminame iš sluoksniuotos tešlos. Pastovėję jie gerai įsigeria įdaro ir tampa minkšti. Salotų tortas gaunasi saikingai drėgnas, lengvai pjaustomas gabalėliais.
Ingredientai
– sluoksniuota tešla 1 kg
– sardinės aliejuje 250 g
– kiaušiniai 4 vnt
– morkos 2 vnt
– česnakas 2 skiltelės
– lydytas sūrelis 200 g
– majonezas 100 g
– svogūnų laiškų ryšulėlis
– granato sėklos pagal skonį
– druska pagal skonį
1. Pirmiausia salotoms pasiruoškite sluoksniuotus papločius. Gatavą sluoksniuotą tešlą (bemielę) iš anksto išimkite iš šaldymo kameros, kad ji atšiltų. Tešlą truputį pakočiokite, supjaustykite 5 vienodais 16×25 cm stačiakampiais.
2. Sudėkite tešlos ruošinius ant skardos ar silikoninio kilimėlio, šakute subadykite visą lakštą, kad tešla kepdama neišsipūstų. Tešlos atraižas irgi dėkite į skardą, jos pravers torto pabarstams.
3. Kepkite tešlą 180 laipsnių temperatūroje 15 min. Taip paruoškite visus 5 papločius, juos pilnai ataušinkite.
4. Neluptas morkas išvirkite, ataušinkite, stambiai sutarkuokite, dėkite smulkintą česnaką ir kelis šaukštus majonezo, permaišykite.
5. Kietai išvirkite kiaušinius, ataušinkite ir nulupkite. Baltymą ir trynį stambiai sutarkuokite, taip pat dėkite porą šaukštų majonezo, kruopščiai permaišykite.
6. Sardines sutrinkite šakute į smulkius gabalėlius. Kad žuvies mišinys nebūtų per sausas, įpilkite truputį aliejaus, kuriame buvo žuvis.
7. Ant stačiakampės lėkštės ar lentelės dėkite vieną sluoksniuotos tešlos paplotį, lengvai
prispauskite jį rankomis, viršų sutepkite majonezu.
8. Ant jo dėkite pusę visos žuvies masės, tolygiai ją paskirstykite.
9. Ant žuvies dėkite antrą paplotį, ant jo tepkite visą morkų masės porciją.
10. Paskui vėl sluoksniuotas paplotis, suteptas trintu kiaušiniu.
11. Ant ketvirto tešlos papločio dėkite antrą sardinių porciją.
12. Uždenkite jį paskutiniu papločiu, niekuo tepti nereikia. Ruošinį apvyniokite maistine plėvele, viršuje dėkite lentelę ir svarmenį, prispausdami visus sluoksnius. Dėkite tortą į šaldytuvą mažiausiai 12 valandų, kad tešla persisunktų įdaru ir pasidarytų minkšta.
13. Paskui išimkite tortą iš šaldytuvo, nupjaukite visus nelygius šonus, kad gaminys įgautų lygią stačiakampio formą. Sutepkite viršų ir visas šonines puses lydytu sūriu.
14. Sluoksniuotos tešlos atraižas, kurias kepėte kartu su papločiais, blenderyje susmulkinkite į trupinius. Trupiniais pabarstykite torto viršų ir šonus.
15. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, papuoškite jais torto viršų, išdėlioję juostelėmis. Ant svogūnų dėkite granato sėklas.
Supjaustykite tortą gabalėliais, patiekite. Gero apetito!