Bigosas, arba jį dar vadina bigusu, yra tradicinis Vakarų Europos virtuvės patiekalas. Manoma, kad jį sugalvojo Lenkijoje. Bet kai kuriuose šaltiniuose galima rasti informacijos, kad į šią šalį jį atvežė iš Lietuvos kunigaikštis Vladislavas Jogaila, kuris mėgo smaguriauti bogosu poilsiaudamas medžioklės metu.
Kad ir kas sugalvojo šį patiekalą, bet kokiu atveju jis yra labai skanus. Jo gaminimo būdų taip pat yra daugybė. Visgi pagrindinė jo sudedamoji dalis – kopūstai ir mėsa. Pagamintas patiekalas yra tirštas, šiek tiek rūgštokas ir pasižymi rūkytų gaminių kvapu. Paprastai bigosą gamina be pomidorų, bet dėl rūgštelės geriau jų įdėti. Mmm, gardumėlis!
Sudedamosios dalys:
- 400 g jautienos,
- 1 kg šviežių kopūstų,
- 2 svogūnai,
- 1 morka,
- 2 pomidorai,
- juodųjų pipirų (maltų) pagal skonį,
- druskos pagal skonį,
- saulėgrąžų aliejaus pagal skonį,
- žalumynų pagal skonį.
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite kubeliais. Geriausia pirkti jautieną, tačiau galima ir kiaulienos krūtininės arba šonkaulių.
- Įkaitinkite saulėgrąžų aliejų kazane arba daugiafunkciame puode. Mėsą kepkite, kol apskrus. Įdėkite pjaustytą svogūną. Mėsą su svogūnais troškinkite apie 8 min. Morką supjaustykite šiaudeliais. Sudėkite ir troškinkite dar 8 min. Papipirinkite ir išmaišykite.
- Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Sudėkite į masę ir troškinkite dar 5 min.
- Sutarkuokite kopūstą, padruskinkite, išmaišykite rankomis. Palaukite šiek tiek, kol išsiskirs sultys. Kopūstus sudėkite į mėsą su daržovėmis. Uždenkite dangčiu ir troškinkite bigosą 50–60 min. Kartais reikia pamaišyti.
- Jei pageidaujate, įberkite smulkintų petražolių.
Dažniausiai bigosą tiekia su kepta balta arba juoda duona. Šis patiekalas labai tinka kaip užkandis prie degtinės ir kitų alkoholinių gėrimų.