Ar reikia perplauti ryžius prieš virimą, ar galima berti kruopas į vandenį iškart iš pakuotės

224
Patinka? Duok Like!

Ryžiai – vieni populiariausių grūdų visame pasaulyje. Mūsų šeimininkėlės irgi su malonumu juos ruošia.

Tačiau daugeliui visgi kyla klausimas, ar reikia perplauti kruopas prieš virimą.

Kai kurios šeimininkės visada perplauna ryžius prieš virimą, kitos beria kruopas tiesiai iš pakuotės ir visos mano, kad elgiasi teisingai. O ką apie tai sako specialistai-dietologai?

Perplauti ryžius ar ne?

Galbūt jūs irgi sukote galvą dėl klausimo, reikia plauti kruopas prieš virimą ar ne. Taipogi visai tikėtina, kad neakcentavote to, o elgėtės, kaip visada įpratę tai daryti.

Kai kuriuos mamos ir močiutės išmokė, kad plovimas būtinas. Kai kas visiškai nesusimąsto apie tai, todėl kad yra įsitikinęs: šiuolaikinės technologijos kruopščiai valo ir plauna grūdinius produktus prieš jų pakavimą.

Tačiau dauguma visgi linksta į tai, kad ryžius prieš gaminant reikia perplauti. Tai daroma dėl tos pačios priežasties, dėl kurios tenka plauti vaisius ir daržoves.

Dulkės, purvas, bakterijos, virusų dalelės, chemikalai, mikroskopiniai vabzdžiai kaupiasi ant išorinės ryžių ir kitų produktų luobelės ir gali būti pavojingi sveikatai.

Todėl būtent plauti ryžiai – optimalus variantas vartojimui.

Plovimas taip pat pašalina krakmolo perteklių ir gerina kruopų tekstūrą, darydamas ją puresne, lengvesne ir klijingesne. Patiekalai iš tokių ryžių gaunasi žymiai skanesni.

Naudingi ryžiai ar ne?

Egzistuoja daug skirtingų nuomonių apie tai, kiek naudingi ryžiai. Pastaruoju metu daugelis atsisako jų vartojimo, laikydamiesi madingų dietų su mažu angliavandenių kiekiu.

Taip, pagrindinė šio produkto sudėtinė dalis – angliavandeniai, be to, didžiausias jų kiekis yra baltame rafinuotame variante. Manoma, kad dėl aukšto glikeminio indekso jis didina nutukimo ir diabeto išsivystymo riziką.

Vienoje porcijoje virtų ryžių yra apie 260 kalorijų, 5 g baltymų ir kiek mažiau nei 1 g riebalų. Pastebima, kad rafinuotos kruopos negali pasigirti baltymais, riebalais ir ląsteliena, todėl kad jie pašalinami juos apdirbant.

Tai daro ryžius skurdesnius maistinėmis medžiagomis, o tai reiškia, mažiau naudingus.

Tačiau egzistuoja nerafinuotos rūšys, kurias įtraukti į racioną nedideliais kiekiais nedraudžiama, net jei jūs laikotės dietos.

Tokie ryžiai – geras vitaminų, mineralų, ląstelienos, antioksidantų, vertingų organizmui, šaltinis. Be to, reguliariai sportuojantiems ir aktyviai gyvenantiems žmonėms angliavandeniai būtini raumenų audinio augimui.

Taipogi jie labai reikalingi energijos gamybai organizme, todėl visiškas jų atsisakymas sukelia negatyvias pasekmes.

Natūralūs ir naudingi angliavandeniai turi sudaryti nuo 45 iki 65% bendro dienos kalorijų suvartojimo. Tiesa, jų yra ne tik ryžiuose, bet ir kituose augaliniuose produktuose – vaisiuose, daržovėse, ankštiniuose ir sėklose.

Visas svetainės turinys priklauso autoriams. Visos teisės apsaugotos. Mūsų tinklalapyje talpinami tik pramoginio pobūdžio straipsniai, surinkti iš visos planetos. Tinklalapio redakcija neatsako už duomenų tikslumą ir aktualumą. Kai kuriuose straipsniuose gali būti netikslių rekomendacijų ir patarimų, galinčių suklaidinti, todėl būtinai pasikonsultuokite su to profilio specialistu, prieš išbandydami.
Patinka? Duok Like!

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/sketislt/data/www/sketis.lt/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353