Gvazdikėlis – tai neišsiskleidę Indonezijos tropinio gvazdikėlių medžio pumpurai. Ji yra viena iš populiariausių prieskonių pasaulyje. Be saldaus skonio, kurį prieskonis suteikia patiekalams, gvazdikėlis taip pat garsėja savo gydomosiomis savybėmis.
2 gvazdikėlių pumpurų kasdienio vartojimo privalumai:
1. Stiprina imuninę sistemą
Gvazdikėlis yra vienas iš geriausių produktų, kuriuos galime vartoti imuninei sistemai stiprinti. Tai dėl to, kad ji padidina leukocitų kiekį organizme, kas padeda mums kovoti su infekcijomis. Ir visa tai dėka vitamino C, kuris yra prieskonyje.
2. Pagerina virškinimą
Gvazdikėlis gali būti naudojamas kaip priemonė nuo virškinimo problemų, nes jis skatina virškinimo fermentų sekreciją. Ji taip pat mažina pykinimą. Joje yra daug skaidulų, skatinančių virškinimą ir padedančių išvengti vidurių užkietėjimo. Geriausias būdas gydyti žarnyno problemas – vartoti prieskonį miltelių pavidalu.
3. Dantų skausmo palengvinimas
Šis prieskonis turi vietinį anestezijos poveikį. Jei jums skauda dantį, padėkite pumpurą ant paveiktos vietos, kad palengvintumėte diskomfortą, kol nepateksite pas odontologą.
4. Kepenų sveikatos gerinimas
Kepenys atsakingos už mūsų organizmo detoksikaciją. Gvazdikėlių aliejuje esantis eugenolis gerina kepenų funkciją.
5. Skausmo ir uždegimo mažinimas organizme
Eugenolis taip pat turi skausmą malšinančių ir priešuždegiminių savybių. Norint palengvinti galvos skausmą, galite išbandyti 2 būdus: suvalgyti 2 gvazdikėlių pumpurus arba naudoti juos vietiškai. Jei teikiate pirmenybę pirmajam būdui, turėtumėte pridėti pumpurus į stiklinę pieno ir išgerti. Jei norite naudoti gvazdikėlį vietiškai, reikėtų jį mirkyti kokosų aliejuje ir masažuoti juo smilkinius, kad pasiektumėte palengvėjimą.
6. Gerina kaulų ir sąnarių būklę
Gvazdikėlis turi tam tikrų elementų, tokių kaip flavonoidai, manganas ir eugenolis, kurie padeda išlaikyti sveikus kaulus ir sąnarius. Šios medžiagos didina kaulų tankį, dalyvauja kaulų audinio kūrime ir perneša naudingas mineralus į mūsų kaulus.
7. Gvazdikėlis pasižymi antibakterinėmis savybėmis
Tyrimas, atliktas Buenos Airių universitete, patikrino gvazdikėlių poveikį pavojingoms bakterijoms, tokioms kaip žarnyno lazdelė ir stafilokokai. Pagal atliktus testus, gvazdikėlių aliejus efektyviai kovoja su šiom bakterijom. Lóveno katalikiško universiteto periodontologijos departamento duomenimis, burnos skalavimo skystis su arbatmedžio aliejumi, gvazdikėliu ir baziliku gali pagerinti dantų sveikatą ir sumažinti bakterijų bei apnašų kiekį burnoje po 21 dienos naudojimo.
8. Gvazdikėlis — antioksidantų lobynas
Gvazdikėlis yra polifenolių, kurie yra galingi antioksidantai, turintys daug naudos mūsų kūnui: sumažina cholesterolio ir kraujospūdį, pagerina arterijų funkciją ir lankstumą, šaltinis.
9. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
Šis prieskonis idealiai tinka žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, nes jis padeda reguliuoti ir kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje bei atkuri jo balansą.
10. Lėtina kraujo krešėjimą
Žinoma, kad eugenolis lėtina kraujo krešėjimą. Atminkite, kad gvazdikėlių vartojimas gali turėti neigiamos įtakos vaistų, skystinančių kraują, poveikiui. Prieš padidinant šio prieskonio kiekį maiste, reikėtų pasitarti su gydytoju.
Ar vartojate gvazdikėlius? Pasidalinkite, į kokius patiekalus jūs paprastai dedate šį naudingą prieskonį?
Visas svetainės turinys priklauso autoriams. Visos teisės apsaugotos.
Mūsų tinklalapyje talpinami tik pramoginio pobūdžio straipsniai, surinkti iš visos planetos. Tinklalapio redakcija neatsako už duomenų tikslumą ir aktualumą.
Kai kuriuose straipsniuose gali būti netikslių rekomendacijų ir patarimų, galinčių suklaidinti, todėl būtinai pasikonsultuokite su to profilio specialistu, prieš išbandydami.