Vištienos kojos – neįvertintas kolageno ir želatinos šaltinis
Vištienos kojos turi labai daug jungiamojo audinio – sausgyslių, kremzlių ir odos. Būtent šie audiniai yra turtingi kolagenu – baltymu, kuris ilgai termiškai apdorojant suyra į želatiną.
Pagal lengvai išgaunamo želatinos kiekį ir amino rūgščių rinkinį kojos prilygsta kitiems „kolageniniams“ produktams (kaulams, kiaulių odoms, jautienos sausgyslėms), tačiau dažniausiai kainuoja mažiau ir lieka nepastebėtos. Todėl jos kartais vadinamos „slapta kolageno atsarga“ namų virtuvėje.
Kodėl tai svarbu:
• Kolagenas/želatina – amino rūgščių (glicino, prolino, hidroksiprolino) šaltinis, dalyvaujantis jungiamojo audinio atkūrimui, odos, nagų, sąnarių ir raiščių sveikatos palaikymui. Reguliarus sultinių vartojimas laikomas vienu paprasčiausių dietinių būdų šių sistemų palaikymui.
• Vištienos kojos suteikia labai koncentruotą želatiną: tinkamai išvirtas kojų sultinys po atvėsinimo virsta tirštu, standžiu žele – tai aukšto kolageno kiekio ženklas.
Kaip išgauti maksimalų kolageno kiekį: praktiniai patarimai
1. Ilgas, bet kontroliuojamas virimas. Troškinkite kojas ant lėtos ugnies 2–4 valandas; greitpuodyje – 40–60 minučių. Kuo ilgiau (esant žemai temperatūrai) – tuo geriau suyra kolagenas.
2. Naudokite rūgštį. Kelios šaukštai acto arba citrinos sulčių pradžioje virimo padeda „ištraukti“ mineralus ir baltymus iš kaulų ir jungiamojo audinio.
3. Nevandykite bereikalingai. Norėdami gauti sodrią žele, imkitės daugiau kojų, nei norėtumėte lengvos sriubos; sultinio koncentracija priklauso nuo kojų/vandenio santykio ir virimo laiko.
4. Nugriebkite riebalus pagal norą. Sultinio paviršius po atvėsinimo lengvai nuvalomas riebalų – taip sumažinsite kaloringumą ir gausite skaidrų žele.
5. Laikymas. Paruoštą sultinį laikykite šaldytuve 3–4 dienas arba užšaldykite porcijomis – želatina išlaiko savo savybes užšaldant.
Kam ypač gali būti naudinga
• žmonėms su nuolatiniais sąnarių apkrovimais (sportininkams, žmonėms su artrozės simptomais) kaip palaikymo elementas (nepakeičiantis gydymo);
• tiems, kurie rūpinasi odos ir plaukų būkle ir ieško natūralių maistinių kolageno šaltinių;
• atkuriant po ligų, kai lengvi, maistingi sultiniai padeda virškinimui.
Svarbu prisiminti
• Kolagenas iš maisto nėra „stebuklas“, o naudingas komponentas: poveikis sąnariams ir odai reikalauja reguliaraus vartojimo ir nėra vienodas visiems.
• Turint inkstų, podagros ar specifinių ligų, prieš įtraukiant į dietą koncentruotus mėsos/kaulų sultinius geriau pasikonsultuoti su gydytoju.
Visas svetainės turinys priklauso autoriams. Visos teisės apsaugotos.
Mūsų tinklalapyje talpinami tik pramoginio pobūdžio straipsniai, surinkti iš visos planetos. Tinklalapio redakcija neatsako už duomenų tikslumą ir aktualumą.
Kai kuriuose straipsniuose gali būti netikslių rekomendacijų ir patarimų, galinčių suklaidinti, todėl būtinai pasikonsultuokite su to profilio specialistu, prieš išbandydami.