Natūralios trąšos, kurios kainuoja centus, neretai pasirodo efektyvesnės už brangius cheminius preparatus. Tokios savadarbės trąšos gali apsaugoti augalus nuo kenkėjų ir ligų, pagrinde nuo paviršinio puvinio.
Jų naudojimas įtakos aktyvų vaisių mezgimą ir aprūpins krūmelius visomis būtinomis aktyviam augimui maistingosiomis medžiagomis. Šių preparatų naudojimas padės padidinti derlingumą 2-3 kartus.
Patyrę sodininkai rekomenduoja liepą naudoti agurkų, pomidorų, pipirų ir kitų daržovių tręšimui dvi trąšas, turinčias nedidelį azoto kiekį.
Pirmos trąšos paruošimui 1 l pieno įpilkite į 10 l talpos kibirą. Į pieną berkite 2 arbatinius šaukštelius cinamono.
Cinamono efektyvumą sąlygoja tai, kad jis turi daug kalcio, geležies, mangano, vario, vitaminų A, B1, B2, cholino, B5, B9, C, E, kalio, magnio, fosforo, 18 aminorūgščių. Be to, specifinis cinamono kvapas atbaido kenkėjus.
Skieskite iki 10 l tirpalo. Padaryti trąšas dar efektyvesnes padės pusė arbatinio šaukštelio jodo. Naudokite tirpalą augalų šaknų laistymui. Vieno krūmelio liejimui užteks 1-2 preparato stiklinių. Naudoti pieno ir cinamono pagrindo trąšą rekomenduojama 1 kartą per 2 sav.
Dar viena efektyvi trąša, kurią būtina panaudoti liepą, ruošiama beržo lapų pagrindu.
Beržų lapuose gausu kalio, kalcio, fosforo, vandenilio, dioksido, azoto, magnio, geležies, o taip pat didelis kiekis vitaminų ir fitoncidų, kurie apsaugo augalus nuo virusų, bakterijų ir grybelio.
Kad paruoštumėte trąšas, 1 l talpos indą pripildykite beržo lapų ir užpilkite šiltu vandeniu 4-5 val.
Perkoškite tirpalą ir skieskite iki 10 l talpos. Beržo lapų pagrindo trąšą galima pilti tiek ant šaknų, tiek apipurkšti lapus. Naudokite trąšą kartą per savaitę.
Reguliarus šių pigių priemonių naudojimas duos puikius rezultatus, kaimynai pavydės derliaus.