Saugojimui reikia rinktis sveikas tvirtas svogūnų galvutes, pilnai padengtas lukštais, be pažeidimų.
Smulkūs ar pažeisti svogūnai laikosi neilgai, todėl juos reikėtų suvartoti pirmiausia.
Vieta, kurioje planuojama laikyti svogūnus, turi būti sausa, o tara vėdinama ir pralaidi orui.
Kur laikyti svogūnus:
– Pintas krepšys – gerai praleidžia orą ir pagamintas iš natūralių medžiagų, o dar ir atrodo
estetiškai;
– dėžė – plastikinė ar medinė, taupo vietą ir patogi transportuoti;
– kartoninė dėžė – reikia padaryti nedideles skylutes ventiliacijai;
– kojinės – patikrintas močiučių būdas, nelabai estetiškas, todėl tiks uždariems sandėliukams;
– medžiaginis ar popierinis maišelis – praleis orą, tačiau į jį daug nesudėsi – svogūnai nemėgsta ankštumo ir sunkumo;
– tinklelis – jo privalumas tame, kad neišimant matosi, kuris svogūnas pradėjo gesti.
Jei jūs nusipirkote ar iš sodo parsivežėte daug svogūnų, maždaug visai žiemai, tai kelis kartus per sezoną svogūnus reikia perrinkti ir išdžiovinti, tam atvejui, jei į derlių pakliuvo papuvęs svogūnas.
Svogūnus džiovina orkaitėje atidarytomis durelėmis. Kad svogūnai nesudrėktų, sluoksniuokite juos su svogūnų lukštais.
Ar galima laikyti svogūnus šaldytuve Galima, jei jie sudėti į neužrištus maišelius. Taip bus užtikrintas oro cirkuliavimas ir svogūnų apsauga nuo drėgmės ir pelėsio vystymosi.
Šaldytuve svogūnus laikyti galima nuo 0 iki +7 laipsnių temperatūroje 2-7 mėn. Svogūnų laikymo šaldytuve metu svarbu periodiškai atlikti „reviziją“ ir atsikratyti pagedusių galvučių.