Manau, kad kiekvienas virtuvės rakandas maisto ruošimui nusipelno vienodo dėmesio.
Puodai, keptuvės, peiliai, indai…Viskam reikia priežiūros.
Taip pat ir pjaustymo lentos. Dabar jos gaminamos iš pačių įvairiausių medžiagų. Kam kokia patinka.
Aš teikiu pirmenybę medinėms lentoms. Patogu turėti jas 3-4 namų ūkyje.
Viena jų būtinai turi būti žaliai mėsai ir žuviai. Laikau šią lentą atskirai po plautuve.
Likusios lentos daržovėms, duonai, sūriui. Kai gaminu, reikia mažiausiai 2 lentų. Dažnai naudoju jas kaip padėklus karštiems indams.
Keptas bulves skaniausia valgyti iš keptuvės, kuri stovi ant medinės lentos-padėklo. Tokiais momentais pamiršti etiketą, tuo labiau, visi savi, dėmesys nukreiptas į keptą kąsnelį.
O štai sūnėnas kategoriškai atstūmė šį ekologišką virtuvės rakandą. Jaunimas renkasi plastiką. Sako, kad medinė sunkiai valoma ir po kurio laiko lieka juodi pėdsakai.
O aš kaip tik turiu porą būdų,kaip iš pagrindų išvalyti medinę lentą.
1 būdas
Nušveisti paviršių švitriniu popieriumi, iš pradžių stambesniu, paskui smulkiu.
Nusitrins ir išsilygins visi nelygumai. Jei lenta labai nešvari, iš pradžių reikia nuplikyti verdančiu vandeniu ir patrinti metaline kempine.
Dabar apdirbimas – nuvalytą paviršių įtrinti citrina ir pabarstyti druska. Taip palikti pusvalandžiui dezinfekcijai. Jam praėjus nupurtyti druską ir dar kartą įtrinti citrinos pusele.
Lenta įgaus gaivų kvapą ir išvaizdą.
2 būdas
Užpilti verdančio vandens ant lentos. Viršų apiberti maistine soda, gerai paskirstyti ją ir įtrinti į medieną.
Visa tai užpilti actu. Įvykus reakcijai soda ims šnypšti. Dabar patrinti metaline kempine ir purvas iškart pradės atsiskirti.
Po procedūros dar kartą aplieti verdančiu vandeniu ir išdžiovinti.
Abu būdai veikia, lentos nusivalo. Antruoju būdu išeina mažiau laiko valymui. Tačiau jei lenta pažeista, geriau naudotis pirmu.
Tai viskas. Viso geriausio!