Geri indai kainuoja visai nepigiai ir, žinoma, mums norisi, kad jie tarnautų kuo ilgiau. Tačiau dažnai mes nė neįtariame, kad naikiname indus savo rankomis: dėl neteisingo naudojimo jie gadinasi žymiai greičiau.
Pateikiame 10 situacijų, kurios dažniausiai nutinka virtuvėje.
Užpilame keptuvę šaltu vandeniu
Niekada nedėkite karšto prikaistuvio į šaltą vandenį. Dėl didelio temperatūrų skirtumo įvyksta termošokas. Tai sukelia indo kraštų deformaciją ir įtrūkimų atsiradimą. Jei keptuvės ar puodo dugnas deformavosi, jis tampa nebestabilus, kas yra nepatogu, o ir pavojinga.
Deformacija taip pat gali sukelti nepridegančios dangos paviršiaus atsisluoksniavimą.
Perkaitiname indus su nepridegančia danga
Naudokite tik vidutinę ar silpną ugnį indams su teflonine ar nepridegančia danga. Aukštos temperatūros su laiku ardo dangą ir neprideganti danga pradeda skleisti kenksmingas medžiagas, kurios daro žalą sveikatai. Ar girdėjote apie polimerinio gripo simptomus? Jį taip pat vadina „tefloniniu“.
Beriame druską į šaltą vandenį
Ar kada nors pastebėjote ant nerūdijančio plieno puodo dugno baltus taškelius, kurių neįmanoma nuvalyti? Jie atsiranda nuo druskos, kurią kartais beriame į šaltą vandenį verdant, pavyzdžiui, makaronus. Druska šaltame vandenyje blogai tirpsta ir paprasčiausiai nusėda dugne, palikdama balkšvus ruožus. Daugiau taip nedarykite ir berkite druską į verdantį vandenį.
Užmerkiame indus iš ketaus ir medžio
Toks plačiai paplitęs indų plovimo būdas netinka ketaus keptuvėms, medinėms pjaustymo lentelėms ar mentelėms. Mediniai rakandai paprasčiausiai išmirks ir atsiklijuos. O ketaus indų mirkymas suardys jų apsauginį sluoksnį (ketaus indų riebalinį ar aliejinį sluoksnį, kuris apsaugo gaminį nuo rūdžių ir pridegimo). Ketus tiesiog ims rūdyti.
Naudojame akmenines ar stiklines pjaustymo lenteles
Lentelės iš stiklo, marmuro ar granito atrodo labai stilingai ir profesionaliai, jas patogu plauti, deja, jos gali atšipinti jūsų peilius. Todėl, jei jūsų peiliai geri ir jūs juos branginate, geriau naudokite medines ar plastikines lenteles.
Gaminame rūgštų maistą aliumininiame puode
Niekada negaminkite rūgščių pomidorinių sriubų ar vyno padažų aliumininiame ar ketaus puode. Rūgštis reaguos su metalu ir paprasčiausiai sugadins patiekalo skonį. Jei planuojate troškinti ar virti kažką rūgštaus ilgą laiką, rinkitės keramiką, emalį ar kitą medžiagą, nereaguojančią į rūgštų maistą.
Neteisingai prižiūrime indus su nepridegančia danga
Kai plaunate indus su nepridegančia danga, nenaudokite jokių abrazyvinių medžiagų: metalinių kempinėlių ir valomųjų pastų. Jos tiesiog subraižys medžiagą.
Neteisingai valome ketų
Nenaudokite indų ploviklio, plaudami ketų, kadangi muilas naikina riebalus, o porėtas ketus, kaip žinia, padengtas plonu apsauginiu riebalų sluoksniu, kuris su laiku turi darytis tik geresnis. Tačiau šią problemą galima lengvai išspręsti, tiesiog dar kartą sutepus ketaus keptuvę aliejumi iš abiejų pusių. Sutepėte? Dėkite į orkaitę (350 laipsnių) maždaug valandai.
Neteisingai laikome indus
Įrankiai, peiliai ir kiti rakandai lengvai gadinasi ir braižosi, jei pastoviai liečiasi vienas su kitu. Kad nekiltų tokių problemų laikymo metu, sluoksniuokite juos popieriniais ar virtuviniais rankšluosčiais. Kad nesibraižytų peiliai, nusipirkite magnetinę plokštelę ant sienos ar medinį stovą, kuris juos apsaugos. O medines menteles ir šaukštus geriau laikyti atvirame stove, jiems reikia geros ventiliacijos.
Visame kame pasikliauname indaplove
Be galo ilgas sugadintų daiktų sąrašas atsiranda dėl per didelės temperatūros indaplovėje.
Todėl indaplovę palikite lėkštėms ir puodeliams, o kitus daiktus plaukite rankomis.
Negalima plauti: ketaus indų, visko aliumininio, gerų peilių, medinių lentelių ir mentelių, varinių indų, minkšto plastiko, indų su sidabrinėmis ir auksinėmis detalėmis, krištolo, kiniško porceliano, keramikinių ir alavinių indų.