Kai kurios naudingosios medžiagos įsisavinamos tik kartu su kitomis – pavyzdžiui, valgyti šviežią morką be riebalų turinčių produktų, tokių kaip aliejus ar grietinė, beveik nėra naudos, juk vitaminas A tirpsta riebaluose.
Apie kitus vienas kito naudingąsias savybes stiprinančius derinius skaitykite toliau.
Smidrai + sūris
Išbandykite tokį nesunkų ir skanų receptą: jauni smidrai dedami ant kepimo popieriaus, apliejami aliejaus, spausto česnako, druskos ir prieskonių mišiniu, kepami 15 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, paskui pabarstomi parmezanu ir pašaunami į orkaitę dar minutei.
Kiauliena + Briuselio kopūstai
Kiaulienoje yra žmogui svarbaus mikroelemento seleno, slopinančio vėžinių ląstelių augimą.
O Briuselio kopūstai – sulforafano, kuris didina priešvėžines seleno savybes 13 kartų. Be to, Briuselio kopūstai puikiai papildo mėsos skonį, jį sušvelnindami. Paragaukite!
Melionas + natūralus jogurtas
Melione yra beta karoteno, biocheminio vitamino A pirmtako, naudingo akių dugno kraujagyslėms ir regėjimo aštrumui. Jis įsisavinamas tik kartu su riebalais, o dar geresniam jo įsiurbimui padeda cinkas. Ir vieno, ir kito pakankamai yra natūralaus jogurto sudėtyje.
Galima tiesiog valgyti juos kartu, galima suplakti meliono minkštimą blenderiu kartu su jogurtu iki vienalytės konsistencijos ir skaniausias desertas paruoštas.
Vištiena + morka
Pagal tą patį principą vištiena ir morka sustiprina viena kitos naudingąsias savybes: morkoje beta karotenas, vištienoje cinkas. Orkaitėje kepta vištos krūtinėlė su morkomis – puikus variantas sveikai dietinei vakarienei.
Špinatai + avokadas
Avokadas – naudingųjų riebalų, o taip pat mikroelementų vitamino E, kalio, antioksidantų lobynas. Jis, kaip ir špinatai, priskiriamas supermaistui – maksimaliai naudingiems produktams. Špinatuose taip pat gausu antioksidantų, užkertančių kelią vėžinių ląstelių vystymuisi, jame daug ląstelienos, stimuliuojančios virškinamojo trakto darbą, o taip pat akims naudingo liuteino.
Lęšiai + paprika
Lęšiuose labai daug geležies (net daugiau nei galvijų kepenyse), tačiau iš augalinių šaltinių geležis įsisavinama kur kas blogiau. Tačiau paprikoje esantis vitaminas C gerina geležies įsiurbimą. Šį derinį būtinai reikia įsiminti vegetarams, dažnai jaučiantiems geležies trūkumą.
Paprika galima užkąsti virtus lęšius, arba pasigaminti salotas, kur įeina virti lęšiai (geriau žalieji), paprika, salieras, svogūnas, čiobrelis ir truputis alyvuogių aliejaus.
Kiaušiniai + brokolis
Kad kalcis, gyvybiškai svarbus kaulinio audinio stiprinimui, būtų geriau įsisavintas organizme, kartu su juo būtina vartoti vitamino D. Pirmojo gausu brokolyje, antrojo – kiaušinių tryniuose. Pasiruoškite pusryčiams omleto su brokoliais, kuris bus dar skanesnis su špinatais ir sūriu.
Lašiša + vynuogės
Šis produktų derinys bus ypač naudingas tiems, kurie augina raumenų masę. Lašišoje daug baltymų, būtinų raumenų masės augimui, o kalcio, stiprinančio kaulus, joje daugiau, nei kitų rūšių žuvyje.
Vynuogėse daug kalorijų, vitaminų K, A, C ir B6, o taip pat nepamainomų aminorūgščių (leicino, izoleicino ir valino), kad jaustumėtės žvalūs per treniruotę. Vynuogės „suminkština“ lašišos mėsą, palengvindamos virškinimą.