Kartą pas mane užbėgo draugė, vizitas buvo netikėtas, todėl ji užtiko mane virtuvėje – aš kaip tik spėjau nuo dūšios išterlioti savo viryklę, tačiau dar nespėjau jos išvalyti. Prieš tai man kaip tik išsiliejo uogienė ir liko tokios pridžiuvusios sunkiai išvalomos dėmės. Bičiulė rekomendavo man sekančius nešvarumų pašalinimo būdus.
Bet iš pradžių aš pridėsiu patarimą nuo savęs – jūsų virtuvėje niekada neturi stigti nei sodos, nei acto, nei citrinos rūgšties. Šie paprasti komponentai labai padeda valant viryklę.
Ir mano draugė iš solidarumo su manimi irgi pasiūlė užberti ant viryklės paviršiaus tokį nuoširdų sluoksnį sodos ir palikti kokioms 2 valandoms. Paskui aš paprasčiausiai patryniau drėgna šluoste ir be vargo viską išvaliau.
Naudojant actą jį verta ne šiaip pilti ant dėmių, o ant servetėlės, kuria uždengti šias dėmes. Taip skystis nenutekės, o liks ten, kur reikalingas jo poveikis.
O galima paprasčiausiai užkirsti kelią nešvarumams
Bet svarbiausias patarimas, kurį aš gavau iš savo ūkiškos draugės, buvo tas, kad jeigu jau aš taip aktyviai ir daug gaminu, tai geriau man apsaugoti viryklę nuo nešvarumų ir jų pridžiuvimo iš anksto. Tam ji pasiūlė man naudoti šlapią rankšluostį – uždengti juo viryklę.
Gudrybė yra ta, kad šlapiam audiniui nebaisi atvira ugnis. Be to, drėgmės dėka visi nešvarumai liks rankšluosčio paviršiuje ir nepridžius – juos bus lengva pašalinti iškart, baigus gaminti.
Taip pat galima šį būdą patobulinti ir ant šlapio rankšluosčio užberti dar ir sluoksnį sodos, kuri aktyviai saugos viryklės paviršių nuo maisto lašų ir fragmentų, kurie taip mėgsta iškristi iš keptuvės ar puodo maišant. Soda tiesiog juos ištirpins ir neleis nusėsti ant viryklės ir „prikepti“ prie jos. Pakaks tik nuimti rankšluostį ir švarios viryklės nereikės nė valyti!