Su amžiumi bet kokio žmogaus metabolizmas ir hormoninis fonas keičiasi ir jei 18-os valgydama bulvytes fri jūs kaip kregždutė, tai po 40-ies vien nuo minties apie tokį maistą priauga kilogramas.
Perdėta, žinoma, tačiau odos būklė, savijauta – visa tai, žinoma, labai priklauso nuo kasdienio raciono.
Kokia turi būti moters mityba atsižvelgiant į jos amžių?
Iki 20 metų
Begalinės romantikos ir noro patikti priešingai lyčiai periodu, besivaikant madų ir podiumo parametrų dažnai jaunos merginos blaškosi nuo dietos prie dietos, tuo pačiu gadindamos gamtos duotą sveikatą.
Augimas tęsiasi, susibalansuoja hormonų sistema ir papildomų vitaminų bei mikroelementų reikia kaip niekada teisingam kaulų, raumenų ir vidaus organų formavimuisi ir stiprėjimui.
Psichologinė būsena paauglystėje nestabili ir svarbu neleisti merginoms pasiekti kraštutinę būseną – anoreksiją ar atvirkščiai – nutukimą.
Tėvams svarbu papasakoti merginoms apie taisyklingą mitybą ir gyvenimo būdą ir meniu akcentuoti:
– žalias daržoves, sėklas ir riešutus – juose daug magnio ir kalcio;
– žuvis ir naudingąsias sėklas – kaip naudingųjų omega-3 riebalų šaltinį;
– sėlenas, saulėgrąžas, kiaulieną, jautieną, vištieną, žuvį, grybus, kiaušinius ir pieną – juose yra cinko;
– baltymus ir ląstelieną – tai daržovės ir vaisiai, pieno ir mėsos produktai.
Nuo 20 iki 30 metų
Šiame amžiuje daugelis susimąsto apie mitybą ir vienų ar kitų produktų vartojimo pasekmes figūrai, odos, plaukų, nagų būklei. Iš kitos pusės, metabolizmas dar leidžia kai kurias „nuodėmes“ ir kalorijų viršijimą.
Pageidautina, kad vartojamuose produktuose būtų daug vitamino B – valgykite grybus, žalias daržoves ir visas įmanomas žalias salotas, žuvį, kiaušinius. O taip pat geležį – jos jūs rasite jūros kopūstuose, kepenyse, riešutuose, grikiuose, lęšiuose ir saulėgrąžose.
Neignoruokite baltymų – jie padės deginti riebalų sankaupas ir laikyti kūno tonusą. Tai mėsa, žuvis, kiaušinio baltymas. Žuvis taipogi yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių šaltinis, kuris padės sustiprinti kraujagysles.
Vartokite daug ląstelienos, tačiau nepamirškite gerti daug vandens – nuo jo kiekio priklauso ir išvaizda, ir vidinė būsena bei nuotaika. Atkreipkite dėmesį į artišokus, cukinijas, salierus, žiedinius kopūstus, morkas, burokėlius, žaliuosius žirnelius ir paprikas.
Nuo 30 iki 40 metų
Kūnas, pergyvenęs pagrindines metamorfozes, jau nebe toks imlus lieknėjimo metodams ir grožio palaikymui. Reikia dirbti ilgiau, kruopščiau ir išradingiau. Dietos nustoja veikti ir netgi turi atvirkštinį efektą. Visi žalingi įpročiai ir „nutrūkimai“ primena save raukšlėmis, odos, plaukų, nagų, kraujagyslių būkle.
Reikia didinti magnio vartojimą – tai avokadai, ankštiniai, juodasis šokoladas, pilnagrūdžiai produktai.
Nepamirškite ląstelienos ir mažinkite cukraus bei kofeino kiekį.
Tonusui gerkite žaliąją arbatą, ji greitina metabolizmą ir išveda toksinus. Nepamirškite alyvuogių aliejaus – jis pasirūpins kraujagyslėmis.
Po 40 metų
Reikia atkreipti dėmesį į produktus, turinčius antioksidantų, pagrinde kofermento Q10 – jis išsaugo jaunystę, padeda gerinti dėmesio koncentraciją. Jo daug sardinėse.
Vitaminas B taipogi būtinas po 40 – jis kovoja su organizmo senėjimu bendrai. Hormonų balanso išsaugojimui gerai įtraukti į savo meniu visas įmanomas sėklas – linų sėmenis, sezamą, o taip pat avinžirnius.