Dažniausiai kulinariniai receptai kuriami tikslingai ir tobulinami metų metais. O štai kai kurie jų gimė visiškai atsitiktinai. Apie 6 populiarius patiekalus ir gėrimus, kurie atsirado, kai „kažkas pasisuko ne taip“ , mes papasakosime šiame straipsnyje.
Sendvičas
Jį išrado anglų aristokratas, grafas Sendvičas, tačiau jo tikslai buvo visiškai ne kulinariniai. Grafas buvo užkietėjęs pokerio mėgėjas ir dažnai valgydavo tiesiog prie kortų stalo, todėl dėl riebalais išteptų pirštų kortos greitai išsipurvindavo. Kad išspręstų šią problemą, grafas įsakė patiekti jam gabalą kumpio, įdėtą tarp dviejų duonos riekių. Taip vyriškis ne tik nustojo gadinti kortas, bet ir išrado populiariausią pasaulyje užkandį.
Traškučiai
1853 metais vienas viešbučio restorano klientas grąžino jam patiektas keptas bulves, paaiškinęs tai neleistinu gabalėlių storiu. Vietinis virėjas Džordžas Kramas nusprendė pasišaipyti iš svečio – jis supjaustė bulves labai plonomis riekutėmis, iškepė aliejuje iki traškėjimo ir įsakė patiekti nepatenkintam svečiui. Pastarajam traškios bulvytės netikėtai patiko, todėl kulinarinis Kramo išradimas greitai buvo įtrauktas į restorano meniu, o vėliau paplito po visą pasaulį.
Granuliuoti ledai
80-aisiais praėjusio amžiaus metais mokslininkas Kurtas Džonsas bandė išrasti granuliuotą gyvūnų pašarą kriogenikos pagalba. Eksperimento labui Džonsas vertė granulėmis ir produktus iš nuosavo šaldytuvo. Į rankas pakliuvo ir ledai, todėl iš jų išėjo skanus šaltas mažyčių kamuoliukų pavidalo gardėsis. Naują produktą greitai įvertino gamintojai, pradėję leisti granuliuotus ledus didžiuliais kiekiais.
Koka-kola
Populiariausio gazuoto gėrimo išradimas tiesiogiai susijęs su farmacija. 1886 metais priklausomas nuo morfijaus medikas Džonas Pembertonas gamino vyną iš kokos lapų (naudojamų kokaino gamyboje), kuris turėjo tapti alternatyva ir narkotikams, ir alkoholiui. Gėrimas imtas aktyviai pardavinėti ir gavo liaudišką pravardę – „kokaininis vynas“. Vėliau gamyba buvo nutraukta, o gėrimo receptūra, jau pamėgta
visame pasaulyje, pakeista į nealkoholinę.
Koka-kolos išradimo istorija
Tofu
Sojos varškė, ypač populiari Japonijoje, pasak legendos, buvo išrasta atsitiktinai, išliejus koncentruotą druskos tirpalą nigari į sojos pieną. Veikiamas druskų pienas akimirksniu susitraukė, po to jau buvo galima iš jo pagaminti varškę. Tokio atsitiktinumo dėka žmonija gavo labai sveiką ir maistingą produktą, kuriame gausu nepakeičiamų aminorūgščių. Dabar jį aktyviai naudoja vegetarai, o taip pat deda į daugelį japoniškos virtuvės patiekalų.
Šokoladinė pasta „Nutela“
Visame pasaulyje populiari pasta atsirado dėl konditerio Pietro Ferrero nesėkmės. Kartu su padėjėjais jis ruošė didžiulį užsakymą – visą šokoladinių batonėlių partiją šventei. Tačiau planams sutrukdė karštis – po svilinančia saule ištirpo dešimtys saldainių, o Ferrero išsisuko iš situacijos, užtepęs šokoladinę masę ant duonos ir pasiūlęs svečiams. Desertas sužavėjo užsakovą, o pasta, vėliau tapusi atskiru produktu, tapo populiari visame pasaulyje.
Visi šie patiekalai populiarūs ir šiandien, o be daugelio iš jų mes negalime įsivaizduoti gyvenimo. Tačiau kad jie tokie taptų, prireikė kelių dešimčių metų.