Kai jūs kitą kartą atsikąsite sultingo arbūzo ar saldaus kukurūzo, prisiminkite štai ką: įprasti mums vaisiai ir daržovės ne visada buvo tokios išvaizdos ir skonio.
Mūsų laikais daug ginčijamasi apie genetiškai modifikuotus produktus (GMO), bet iš tiesų žmonės kišasi į produktų genetiką jau daug tūkstančių metų. Žinoma, jei dabar tai genų persodinimas laboratorijoje, tai anksčiau tekdavo pasikliauti selekcijos procesu – augalų su pageidaujamomis charakteristikomis išvedimu ir šių charakteristikų užtvirtinimu iš kartos į kartą.
Pažiūrėkite, kaip atrodė šiandieninių vaisų protėviai:
Laukiniai arbūzai.
Šiuolaikiniai arbūzai.
Mūsų laikais galima nusipirkti arbūzų be kauliukų, kurie buvo išvesti tik XX amžiuje. O štai XVII amžiaus paveiksluose galima įžiūrėti visai kitokius arbūzus – jie buvo padalinti segmentais ir turėjo žymiai mažiau minkštimo. Be to, minkštimas buvo ne toks ryškus ir saldus: selekcija padidino likopeno kiekį vaisiaus sėklasaityje.
Laukiniai bananai.
Šiuolaikiniai bananai.
Bananus pradėjo kultivuoti 8000-5000 prieš mūsų erą pietryčių Azijoje ir Papua-Naujojoje Gvinėjoje. Šiuolaikinis bananas turėjo du laukinius protėvius – Musa acuminata turi plonus vaisius, kurių kiekvienas turi nuo 15 iki 62 sėklų, o Musa balbisiana – stambius vaisius, prikimštus kietų nevalgomų grūdų. Bananai be sėklyčių – šimtmečių selekcijos rezultatas.
Laukiniai baklažanai.
Šiuolaikiniai baklažanai.
Baklažanai būna ne tik mėlyni: egzistuoja daugybė įvairiausių spalvų ir formų veislių – balti, geltoni, žali, apvalūs, pailgi…Baklažanas priskiriamas bulvinių šeimai ir laikomas laukinio bulvinio Solanum incanum, kuris iki šiol sutinkamas Juodojoje Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, palikuoniu.
Laukinė morka.
Šiuolaikinė morka.
Galbūt jūs pietuose matėte laukinę morką (Daucus carota), augančią šalikelėse. Ji duoda plonus šakniavaisius, kurie valgomi, kol jauni, tačiau greitai sumedėja. Be to, laukinės morkos lapai gali sukelti odos uždegimą. Sprendžiant iš visko, laukines morkas „prisijaukino“ Persijoje XI amžiuje, nors iš pradžių jas augino dėl lapų.
Laukiniai kukurūzai.
Šiuolaikiniai kukurūzai.
Kukurūzus pirmiausia pradėjo auginti maždaug prieš 10000 metų dabartinės Meksikos teritorijoje. Dabartinio kukurūzo protėviu laikomas augalas teosinte; jis duodavo vos vieną apie 3 cm ilgio burbuolę, kurioje buvo tik 5-10 grūdelių. Teosinte grūdų skonis buvo krakmolingesnis, kaip bulvių.
Laukiniai kopūstai.
Šiuolaikiniai kopūstai.
Dabar jūs nustebsite: brokoliai, kaliaropės, raudongūžiai, baltagūžiai ir žiediniai kopūstai – visa tai vienos ir tos pačios rūšies kultūrinės veislės! Šis augalas vadinasi daržinis kopūstas (Brassica oleracea), kuris augo pietų ir vakarų Europos pakrančių regionuose). Iš įvairių augalo dalių gavosi skirtingos kopūstų veislės.
Laukiniai pomidorai.
Šiuolaikiniai pomidorai.
Pirmieji mokslui žinomi pomidorai buvo mažyčiai žali ar geltoni vaisiai, kurie buvo naudojami actekų kulinarijoje. Jūrininkai atvežė pomidorus į Ispaniją ir Italiją, kur jie prigijo. Šiandien žinoma daugiau nei 15000 pomidorų veislių!
O koks vaisius labiausiai nustebino jus?
Bonusas