Kolagenas – ypatinga baltymo rūšis, kuri atsako už odos stangrumą ir minkštumą. Pirmasis šio baltymo trūkumo ženklas yra raukšlės. Tačiau taisyklinga mityba gali padėti pataisyti situaciją.
Mes pasidalinsime su jumis patarimais, kaip išsaugoti savo odą jauną ir gražią.
Mėsos sultiniai ir žuvis
Sultinys, išvirtas iš galvijų kaulų turbūt yra geriausias ir prieinamiausias variantas, kadangi sultinį reikia paprasčiausiai įsisavinti, kai tuo tarpu kiti produktai tik stimuliuoja kolageno gamybą.
Lašiša stimuliuoja baltymo gamybą ir turi gausybę kitų odai naudingų mikroelementų.
Daržovės, vaisiai ir uogos
Žalios daržovės turi medžiagų, padedančių to paties kolageno gamybai. Kuo daugiau valgysite žalių daržovių, tuo geresnė bus jūsų oda.
Vaisiai su vitaminu C irgi padeda brangaus baltymo gamybai. Taipogi vitaminas C saugo odą nuo toksinų, esančių aplinkoje.
Pomidorai irgi įtakoja baltymo gamybą ir apsaugo odą nuo saulės spindulių. Gydytojai
rekomenduoja daržovę termiškai apdoroti ar teikti pirmenybę pomidorų sultims.
Avokadas užkerta kelią kolageno irimui ir turi odai naudingų riebalų. Gydytojai nerekomenduoja valgyti daug šio vaisiaus, o stebėti, kaip organizmas reaguoja.
Kiaušiniai
Kaip ir kaulų sultinys, kiaušiniai turi kolageno, o taip pat turi medžiagų, kurios padeda išvesti iš organizmo bakterijas, ardančias baltymą.
Sėklos
Moliūgo sėklos pasižymi dideliu cinko kiekiu, kuris savo ruožtu stimuliuoja baltymo sintezę ir užkerta kelią jo irimui. Gydytojai rekomenduoja ne tik taisyklingai maitintis, bet ir sveikai gyventi, nepamiršti fizinio aktyvumo.